reset je voeding en levensstijl en ga energiek de winter in

Waarom reset na de zomer een goed idee is

 

We zijn het zo gewoon om een detox kuur te doen in de lente, vooral omdat we uit een donkere periode komen en omdat we misschien te veel gegeten hebben tijdens de feestdagen, maar ook in de herfst is het belangrijk om hier de nodige aandacht aan te besteden.

Een soort  “reset” of een herprogrammering zorgt ervoor dat je jezelf terug even op de rails zet, dat je je terug bewust wordt van je lichaam en geest.

De zomermaanden laten we vaak ook alles eens even los, we gaan met vakantie, drinken een glaasje wijn, gaan gezellig tafelen met familie en vrienden. Het mag allemaal een beetje losser en dan verliezen we soms de aandacht voor ons lichaam, geest en vooral voeding.

Daarom las 2 keer per jaar een 10 dagen programma in om mij even tot de orde te roepen, één keer in de lente en de 2e keer in de herfst. Ik kijk er elke keer weer naar uit om mijn groenten aan te passen, in de herfst kijken we vooral naar stoofpotjes met knollen en bollen, warme ontbijtjes en voeg ik kruiden zoals extra gember, kaneel, steranijs en kardemom toe aan mijn drankjes.

Aan het einde van de zomer beginnen de dagen te korten, de zon heeft nog heel wat kracht, maar het wordt frisser ‘s morgens en ‘s avonds. Je voelt en ziet de dauw aan de grond. De natuur ruikt ook anders dan in de zomer.

De energie van de natuur trekt zich terug in de aarde. De sapstroom van de planten vertraagt en alles komt tot rust. De bomen verkleuren en verliezen hun blad. In de nazomer of aan het begin van de herfst worden ook de meeste kruiden en planten geoogst. Heb je een tuin, dan weet je dat je binnenkort ook de tuin winterklaar zal maken.

En dat is het signaal dat wij ook iets moeten doen met ons lichaam. We keren terug naar binnen, we maken ook nog heel even de balans op van het jaar en als er voor het einde van het jaar nog iets moet gebeuren, dan is het nu wel de geschikte gelegenheid om er echt wel werk van te maken.

Corona is nog steeds in het land en ook al zien we hier en daar versoepelingen, toch blijven we voorzichtig. Het belang van een goede gezondheid, werken aan je weerstand en immuniteit is meer dan ooit belangrijk.

Uit statistieken blijkt ook dat er het afgelopen jaar meer en meer chronische pijnklachten zijn die zich vooral richten op spieren en gewrichten. We stoppen ons vol met ontstekingsbevorderende voeding, voeding dat verzuring stimuleert en we slapen slechter.

Hoog tijd om jouw lichaam klaar te maken voor de winter en de basisregels terug boven te halen, pure voeding, aandacht voor je lichaam en geest.

Je lichaam mentaal, fysiek en emotioneel zuiveren

 

Een wollig hoofd, een piekerknopje dat je niet kan afzetten, je gedachten die alle kanten opgaan. Herken je dit?

Ook een teken dat je nood hebt aan een reset. Spijtig genoeg hebben we in ons lichaam geen reset knop zoals we bij onze telefoon hebben. We kunnen onszelf niet “terug naar fabriekinstellingen” zetten. Je hebt dit zelf onder controle.

Je leeft nu en het is nu het moment om even de reset knop in te stellen dan dat doen we zowel fysiek, mentaal als emotioneel. 10 dagen me-time, 10 dagen aandacht voor je lichaam en geest.

Ik ben al een aantal jaren fan van intermittend fasting of periodiek vasten en daar voel ik mij heel goed bij. Ook dit kan perfect in het 10 dagen programma. Je eet de laatste keer rond 18h en je neemt je ontbijt rond 10h in plaats van om 8h. Ik geef je tijdens de 10 dagen ook tips hierover.

 

5 redenen waarom je lichaam nood heeft aan een reset

Medicatie, additieven, smaakmakers in de voeding

Restanten van medicatie en chemische additieven in onze voeding moeten door ons lichaam worden geëlimineerd. Eén van de belangrijk functies van onze lever is om deze stoffen te transformeren om ze te kunnen elimineren. Met een overbelaste lever worden deze lichaamsvreemde stoffen moeilijk afgevoerd en worden opgeslagen in ons vetweefsel.

Ik volgde in het voorjaar een bijscholing over additieven en smaakmakers (of E-nummers) in onze voeding en de impact hiervan. Het zal je verbazen wat al die additieven doen met je lichaam en vooral met je brein. E621, misschien wel het meest alarmerende E-nummer. Het versterkt de smaak en wordt toegevoegd aan bouillon, koekjes, chips en zorgt voor nog meer trek in die voeding, maar het tast wel je brein aan als je er te veel van eet.

Suiker

80% van onze voeding bevat te veel suikers, meestal verborgen suikers en die maken je loom, futloos en hierdoor ga je gewrichtsklachten ontwikkelen. Suiker is het nieuwe roken, wordt wel eens gezegd.

Gebrek aan beweging

Beweging is goed voor ons. Het geeft ons energie, het houdt de spieren en gewrichten soepel, het vergroot ons uithoudingsvermogen en het verbetert onze weerstand. Beweging helpt ons beschermen tegen ziekten. Beweeg regelmatig en liefst buiten, elke dag een half uurtje flink stappen voor meer energie! Ik schreef er onlangs een blogje over.

Verstoord bioritme of nacht/dag ritme

Slecht slapen veroorzaakt stress in ons lichaam en maakt dat we onze cellen gedurende de nacht niet voldoende kunnen laten herstellen. De combinatie van stress, foute voeding, te veel suiker en heel belangrijk “te laat eten”, maakt dat we niet echt in een diepe slaap komen en dat ons lichaam niet de kans krijgt om te herstellen. We staan op en zijn niet uitgerust, slepen onszelf doorheen de dag en tegen de avond ploffen we in de zetel en hebben we de fut niet meer om nog iets te doen. Heb jij al eens gedacht om een wekker te zetten om te gaan slapen. Regelmaat is belangrijk! 

Te veel stress

De meeste van onze ziektes zijn te wijten aan stress. Stress maakt je lichaam klaar om de vechten of te vluchten. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling gaat snellen, je spieren spannen zich op. Er gaat op die manier meer bloed en zuurstof naar je hart en minder naar je spijsvertering.

Wanneer echter de stress te lang aanhoudt kan je lichaam niet meer herstellen, raak je overspannen. Je hormonen geraken uit balans, je immuunsysteem geraakt uitgeput, de vermoeidheid slaat toe of je wordt ziek.

Draag zorg voor je lichaam en luister naar je lichaam en zorg op tijd voor de juiste pauzes.

Waarom doe ik dit?

Ik heb de voorbije jaren verschillende zuiveringsprogramma gevolgd en speciaal voor jou uitgetest. De ervaringen en de resultaten zijn overweldigend. Geen stijve spieren bij het opstaan, fris en monter naar het werk, geen stemmingswisselingen. Elke keer opnieuw ontdekte ik nieuwe mogelijkheden, nieuwe oefeningen, meer variatie op mijn bord.

 

Het aangepaste programma van 2021

Ik heb het programma omgevormd tot een “RESET” programma omdat het jou de gelegendheid geeft om terug naar de basis te gaan, zonder dat je te diep moet gaan. Het is geen echte DETOX zoals we die kennen uit de media. Het is een soort her-programmering van je voeding- en levensstijl. We gaan niet alleen naar je voeding kijken, maar ook naar je welzijn, je vitaliteit en je emoties. Het programma is gebaseerd op pure voeding, veel variatie en vooral aandacht voor je lichaam. Met dit programma wil ik jou bewust maken van je lichaam, van wat je dagelijks eet en hoe je met je emoties om gaat.

Je gaat je lichaam voelen, je lichaam gaat veranderen, je gedachten worden helderder en je gaat beter slapen. Je leert nieuwe groenten kennen en we verlagen ook de ontstekingsreacties in ons lichaam.

 Je ontvangt van mij

  • Een werkboek met extra informatie 
  • Boodschappenlijstje + basis recepten
  • Toegang tot de online leeromgeving
  • Video’s met tips, oefeningen, bewustzijnstechnieken
  • Persoonlijks ondersteuning via mail of whatsapp.

 

 Extra ondersteuning

  • Hydrolatentherapie en aromatherapie
  • Supplementen (omega 3, zink, B-vitaminen, magnesium)

 

Waarom dit programma speciaal voor jou gemaakt is?

Je voelt je fitter, minder opgeblazen en je bruist van de energie.

Het is een eenvoudig programma. Het zijn simpele bereidingen, heel puur en zonder veel ingrediënten. Een programma dat je zelf kan volgen, op je eigen ritme en met je eigen creativiteit. Je hoeft helemaal geen keukenprinses te zijn!

Met enkele energetische oefeningen voel je je lichaam in 10 dagen veranderen, er komt ruimte in je lichaam. Je huid wordt zachter, je haar gaat stralen en je spieren en gewrichten voelen soepeler.

Je start met het programma wanneer het voor JOU past!

Vitality & Life BV - Edith Gijsbregts

info@edithgijsbregts.be

Tel +32 477 60 76 26

Wemersweg 5 - 2960 Brecht

BE 1001.387.715

Vitality & Life kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor ongeoorloofd gebruik van etherische oliën, hydrolaten, supplementen. 

De informatie op deze site is louter informatief en vervangt niet het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij ziekte of bij twijfel steeds uw behandelende geneesheer. 

Vitality & Life doet geen claims over diagnose, behandeling of genezing. Raadpleeg steeds een dokter bij twijfel.