Pijn en emoties

Pijn is een overleving

maar wat als acute pijn chronisch wordt

Pijn ontstaat niet enkel door overbelastingen of functiestoornissen in het lichaam.

Emoties, traumatische ervaringen of psycho-emotionele overbelasting verstoren rechtstreeks de centra in het limbisch systeem. Zij kunnen daardoor talrijke veranderingen teweegbrengen in heel het lichaam, inclusief fysieke pijn.

Lichamelijk klachten zonder medische oorzaak komen ontzettend veel voor.

Iedereen heeft hier in zijn of haar leven meerdere keren last van. Ikzelf kreeg in 2016 een frozen shoulder en op zich was er op de beelden in het ziekenhuis niks te zien. “Bereid u maar voor, een frozen shoulder duurt ongeveer 2 jaar”. Een jaar later kreeg ik de diagnose borstkanker. Was de borsttumor er al voor de frozen shoulder of hebben die 2 niks met mekaar te maken?

Wat ik ondertussen wel heb begrepen is dat emoties, trauma’s, stress, voeding en onze hormonale veranderingen hier ook wel een rol in spelen.

We leven ook in een maatschappij waar er heel veel druk wordt gelegd vanuit ouders, werkgever, sociale media. Het moet allemaal snel gaan en het is bij iedereen druk, druk, druk. Ik ben zelf ook iemand die graag de lat hoog legt en mijn grenzen ga aftasten, maar ondertussen heb ik wel geleerd wanneer mijn lichaam zegt dat het genoeg is.

Als voetreflexoloog ben ik meermaals in contact gekomen met chronische pijnklachten, de onzekerheid, onmacht bij klanten die ermee gepaard gaan. En wat mij nog meer verontrust is dat er heel veel medicatie wordt genomen bij chronische onvoldoende verklaarde klachten.

Over voeding, omgaan met stress, emoties en over ons werking van ons brein wordt nauwelijks gesproken.

Hoe ziet een pijncoaching traject er uit

Bij een consult gaan we dan ook een volledige vragenlijst overlopen.

Er wordt een totaalbeeld opgesteld van de mogelijk factoren of oorzaken die de pijn kunnen veroorzaken.

Tijdens de sessie gaan we de zenuwen via voetreflexologie prikkelen, dit gebeurt door druk uit te oefenen op de botstructuur van de voet.

Daarnaast gaan we via bepaalde massagetechnieken, mobilisaties en bewegingen ook een invloed uitoefening op het zenuwstelsel. Er wordt ook informatie gegeven over hoe pijn precies ontstaat en onderhouden kan worden en hoe dit kan afgebouwd worden.

Vaak is er bij chronische pijn sprake van overgevoeligheid en overprikkelbaarheid van onze hersensystemen, maar die zaken kunnen ook weer afgebouwd worden. Belangrijk is vertrouwen te herwinnen in het eigen kunnen en bewegen.

 

Pijncoaching traject

Kennismakinggesprek + online intake formulier (voeding, stress, pijnklachten)

1-1 gesprek + gezondheidstest (ESP) + 4 peiler concept

Opmaak van het behandelplan + bepalen van de duur en frequentie van de sessies

Toegang tot online leeromgeving

1 sessie per maand (online of in de praktijk)

Hydrolaten, supplementen niet inbegrepen

Duur 4-6 maanden

 

Video’s Hoe chronische pijn begrijpen

Pijncoaching bij Vitality & Life

Een aantal jaren geleden startte ik met de opleiding relaxatie-reflexologie,  puur uit interesse, niet wetende dat ik dit ooit zou gaan uitoefenen als beroep. Ik was op dat moment nog in loondienst, een zelfstandig beroep daar had ik nog niet aan gedacht.

Maar na die 5 zaterdagen werd ik toch geprikkeld om meer te leren en startte ik met de therapeutische reflexologie die zich vooral richt op al de systemen van het menselijk lichaam, hormonen, spijsvertering, gewrichten, voortplanting, urinewegen. Ja, inderdaad via de voeten en via de reflexzones kunnen we ondersteuning geven aan ons lichaam.

En toeval bestaat niet, maar in die periode kreeg ik de kans om van mijn hobby mijn beroep te maken. Maar wie mij al wat langer kent weet dat ik meer wil leren en zo kwam ik in contact met zenuwreflexologie en manuele neurotherapie, maar dit was weer een aantal jaren studeren en de materie was voor mij niet echt gemakkelijk, laat staan het studeren en het examen. Door ziekte heeft het traject iets langer geduurd en was de drang om dit te bereiken nog meer aanwezig.

Ondertussen is dit volledig mee geïntegreerd in mijn praktijk en richt ik mij hier vooral op chronische pijnklachten. Onze hersenen bepalen hoe we omgaan met deze situatie. “Zonder hoofd geen pijn”. Alle signalen uit het lichaam, emoties, omgeving, ervaring worden verwerkt in onze hersenen.

Hoe jouw lichaam omgaat met pijn wordt bepaald in je hersenen. Loop je bv tegen een tafel en voel je je op dat moment super gelukkig dan gaat die pijn minder erg aanvoelen dan wanneer je diep in de put zit of wanneer je moe bent.

Nuttige link voor manuele neurotherapie: www.mnt-nr.com

Afspraak maken

 

Klik op "online agenda" en reserveer je plekje.

Een kennismakingsgesprek is gratis (30 min)

Voor loopbaanbegeleiding met loopbaancheques van VDAB contacteer je mij best via e-mail info@edithgijsbregts.be

Heb je een specifieke vraag stuur me een mailtje met je telefoonnummer en ik neem contact met je op.

 

Edith Gijsbregts

info@edithgijsbregts.be

0477 60 76 26

Wemersweg 5

2960 Brecht

Vitality & Life kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor ongeoorloofd gebruik van etherische oliën, hydrolaten, supplementen. 

De informatie op deze site is louter informatief en vervangt niet het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij ziekte of bij twijfel steeds uw behandelende geneesheer. 

Vitality & Life doet geen claims over diagnose, behandeling of genezing. Raadpleeg steeds een dokter bij twijfel.