Stress en voeding, wat hebben die met mekaar te maken

Toen ik een aantal jaren geleden startte met mijn praktijk als voetreflexoloog, gaf ik ook af en toe advies rond het gebruik van kruiden, planten en aromatherapie. Ik ontdekte de kracht van de planten en de kracht van de natuur. De natuur geeft ons exact wat wij nodig hebben en nog meer, elk seizoen geeft ons de planten die wij op dat moment nodig hebben.

Tijdens de koude maanden heeft je lichaam vooral nood aan warme gestoomde of gestoofde groenteschotels, terwijl in de zomer ons lichaam eerder zal snacken naar koude, frisse gerechten. In het voorjaar zijn het vooral groene frisse bladgroenten die ons lichaam voeden, in de herfst trekt de energie van de planten in de aarde en zetten we vooral knollen en bollen op het menu.

Wat jouw lichaam nodig heeft hangt uiteraard af van wie jij bent, waar je woont, welk beroep je uitoefent en hoe jouw relatie is met je omgeving. Ook emoties, onverwerkte trauma’s of chronische pijnklachten kunnen we voeden, fysiek of emotioneel. Spanningsklachten, met de daarbij gepaard gaande spijsverteringsklachten, spier- en gewrichtsklachten zijn ook vaak voeding of leefstijl gerelateerd.

 

Holistisch werken

Als gezondheidscoach ga ik vooral op een holistische manier kijken, jij bent uniek en daarom is het belangrijk om alles in kaart te brengen en dat wil zeggen dat ik naar jouw verhaal luister. We bekijken zowel de fysieke klachten als de emotionele klachten, maar evengoed hoe jij omgaat met stress en relaties. Voeding is één aspect, maar hoe jij in het leven staat is misschien nog veel belangrijker, jouw emoties, je slaap en je fysieke klachten worden in kaart gebracht waardoor jij aan de slag kan gaan om de betere versie van jezelf te worden.

 

Voeding en stress, wat is de relatie

Amper 100 jaar geleden hadden we nog redelijk pure voeding, we teelden onze eigen voeding, het aanbod was eerder beperkt, maar er waren wel vooral seizoengroeten. Ondertussen zijn er een aantal grote multinationals die de voedingsindustrie in handen hebben. In de jaren 70 zagen we voor het eerste light producten en kon je in de supermarkten voeding vinden die je maar moest opwarmen. In die periode zijn we de connectie met de natuur verloren.

Natuurlijke en pure voeding, zonder additieven, weten wat je eet en vooral bewust gaan eten is één van de basisprincipes. Natuurlijke voeding wordt door ons lichaam beter opgenomen, onnatuurlijke voeding, additieven, verdikkingsmiddel, smaakversterkers in onze voeding zorgen voor stress in ons lichaam. Ben je hier gevoelig voor en zijn je lichamelijk buffersystemen opgebruikt dan kan je ontstekingsreacties ontwikkelen in je lichaam, en dan spreken we van laaggradige ontstekingen (Low Grade Inflammation).

 

Voeding en stress, wat is er eerst?

Slechte voeding veroorzaakt stress in het lichaam, maar veroorzaakt stress de drang naar bewerkte, suikerrijke voeding? We leven in de maatschappij waar we altijd maar druk, druk, druk moeten zijn. We hollen maar door en er wordt te weinig tijd gemaakt om bewust te eten. Mijn missie is dan ook om jou bewust te maken van je voeding, met wie je eet, hoe je meer tijd gaat maken om in goed gezelschap te eten.

Stress in je lichaam is een overlevingsmechanisme, stress blokkeert je in je doen en laten, je gaat vluchten of vechten. Vlucht je in foute voeding, loop je weg van je emoties of word je boos.

Stress is een natuurlijk mechanisme en we hebben het nodig, het helpt ons ook te overleven. Ook stress en spanningen kan je bewust aanpakken waardoor je lichaam meer rust gaat ervaren.

 

Stress en voeding, de basis van orthomoleculaire therapie

Ik schreef er al een blogje over, maar ik wil het je hier toch nog even vertellen. Orthomoleculaire therapie gaat kijken welke nutriënten of voedingsmiddelen jouw lichaam nodig heeft.

Orthos = recht en moleculair gaat over de moleculen. “Ja, en”, zal je zeggen, “wat betekent dit voor mij”. Elke persoon is uniek en afhankelijk van de omgeving waarin je leeft, wat je verleden is en hoe je in het leven staat, is bepalend voor je gezondheid. Als gezondheidscoach kijk ik eerst naar je voeding en hoe we dit optimaal kunnen inzetten om gezond te blijven of om klachten te verminderen.

Inderdaad, dit is een onderdeel van de orthomoleculaire therapie, maar eerst bekijken we jouw voedings- en levensstijl. Van zodra dit op punt staat kunnen we, in geval van tekorten, nog gaan aanvullen met voedingssupplementen. Door bepaalde “foute” voedingsmiddelen te elimineren uit je voeding ga je al gauw merken dat de klachten verminderen. Verder drinken veel mensen te weinig water, bepaalde klachten kunnen al verminderen door voldoende water te drinken. (1 tot 1,5 liter per dag).

 

Volg ons via de besloten facebook groep, hierin vertel ik meer over voeding, aromatherapie, stress en reflexologie. Je kan gratis lid worden van de groep.