Holistisch werken

Toen ik een aantal jaren geleden startte met mijn praktijk, waarbij vooral de focus lag op voetreflexologie, kruiden en aromatherapie, merkte ik al snel dat er iets ontbrak. Zoveel mensen die chronisch ziek zijn, vermoeidheidsklachten, burn-out, gewrichtsklachten, allergieën. Ons druk leven, geen moment rust, altijd maar vooruit, prestatiedrang, altijd beschikbaar zijn. De gemiddelde leeftijd stijgt terwijl we vroeger ziek worden, we beginnen steeds vroeger medicatie te nemen. Medicatie tegen cholesterol, hoge bloeddruk, stress, gewrichtsklachten. Ons lichaam is bevat te veel toxische stoffen en onze biochemische processen kunnen dat niet verwerken.

 

Wat is orthomoleculaire therapie?

Veel mensen hebben geen idee wat dat inhoudt, sommigen konden het woord amper uitspreken. Als we het woord even bekijken dan zie je “orthos of recht” en “moleculair, verwijzend naar de moleculen”. De algemene gedachte bij orthomoleculaire therapie is dat het over het toedienen van vitaminen en mineralen gaat en vooral over het slikken van extra voedingssupplementen om zo de tekorten aan te vullen. In sommige gevallen kan dit inderdaad zo zijn, maar als je naast je huidige, misschien wel “verkeerde” voedingsstijl, tonnen voedingssupplementen gaat slikken dan is dat dweilen met de kraan open.

Een orthomoleculair therapeut is een coach, luisteraar, adviseur en bekijkt de mens als mens en niet als een ziek persoon. Waar komen de klachten vandaan, hoe komt het dat het zo ver is gekomen. Een orthomoleculair therapeut gaat op zoek naar de oorzaak! Hij/zij zal kijken waar bepaalde biochemische processen van de klant vastlopen. Via gepaste voeding, kruiden, vitaminen, mineralen, aminozuren, probiotica, vetzuren en levensstijl advies kunnen bepaalde processen weer recht getrokken worden.

Elke persoon is verschillend, we worden niet allemaal met hetzelfde DNA geboren, we leven niet allemaal in eenzelfde omgeving. Elke klant krijgt een persoonlijk gesprek en advies waarmee hij of zij mee aan de slag kan gaan.

 

Positief denken

Een gezond leven begint bij een gezond hoofd. Klachten worden veel minder bij iemand met een positieve ingesteldheid. Genezing gaat veel sneller als iemand positief is.

 

Aanvulling bij de klassieke geneeskunde

Orthomoleculair voeding- en levensstijl advies werkt preventief, stimuleert het zelfgenezend vermogen en is een mooie aanvulling bij de klassieke geneeskunde.

 

Eerst voeding en beweging

Hippocrates wist het al “maak van je voeding je medicijn”. De natuur geeft ons wat we nodig hebben. Onze voorouders leefden van planten, bessen, kruiden. Planten, kruiden hebben geen benen en kunnen niet gaan lopen als er gevaar dreigt. Planten en kruiden maken stoffen aan om zich te beschermen tegen parasieten, bacteriën, insecten, dieren en ook mensen. Het zijn deze stoffen in de planten die een therapeutische werking hebben.

Als orthomoleculair therapeut kijk ik in eerst instantie naar je voedingspatroon. Wat kunnen we daaraan veranderen om een optimale opname van de juiste voedingstoffen, vitaminen en mineralen te bekomen. Ik geef je ook het advies om dagelijks minstens een half uur te beweging, wandelen, lichtjes joggen, zwemmen. Door te bewegen ga je extra energie aanmaken, ga je spieren kweken en komt er meer zuurstof in je lichaam.

 

Bioritme en structuur

Je slaappatroon vertelt ook veel over je huidige gezondheidstoestand. Onze hormonen zorgen ervoor dat we ‘s nachts slapen en onze reserves terug moeten aanvullen. Tijdens onze slaap worden alle processen in onze lichaam ge-reset. Kan je moeilijk slapen, hou dan minstens 3 weken een dagboek bij en bekijk hoe je slaap-waak patroon is. Kan je je genoeg ontspannen? Wat doe of eet je de laatste uren voor je gaat slapen. Leer je lichaam kennen en herstel je bioritme. Ons lichaam heeft dat herstel nodig om normaal te functioneren. Daarbij is structuur belangrijk.

 

Als laatste voedingssupplementen

Als alles in kaart is gebracht en er zijn toch nog processen in je lichaam die niet naar behoren functioneren kan het zijn dat voedingssupplementen nuttig zijn. Ook hier worden alle processen in kaart gebracht.

Extra supplementen zijn zeker aan te bevelen als je merkt dat je te weinig groenten eet of te weinig variatie hebt in je voeding. Weet ook dat onze voeding veel minder vitaminen en mineralen bevat als 50 jaar geleden. De industrie, de consumptiemaatschappij maakt dat het allemaal sneller moet gaan. Een studie uit Canada toont aan dat onze vitaminen in bv broccoli op 50 jaar wel 62% zijn afgenomen. Check de broccoli eens in de supermarkt, die zijn allemaal gelijk en even groot. 

https://www.dr-rath-foundation.org/2007/06/cant-we-get-all-of-the-vitamins-we-need-in-our-food/

 

Waar moet je op letten als je voedingssupplement koopt?

Laat je vooral goed inlichten door een orthomoleculair therapeut of arts. Ga niet op je eigen houtje supplementen kopen of bestellen via het internet. En begin zeker niet te experimenteren.

  • opneembaarheid: zorg voor een correcte samenstelling en ga na of de supplementen correct worden opgenomen. Soms moet eerst de oorzaak aangepakt worden alvorens te starten met supplementen
  • bekijk het percentage aan werkbare stoffen, er zitten vaak vulmiddelen in
  • gebruik geen overbodige supplementen
  • laat je niet misleiden door de goedkope prijs, een supplement van 2,99€ is enkel vulling, daar ga je niet veel effecten van merken

Wil je meer informatie, meld je dan gratis aan voor onze besloten facebook groep, wekelijks deel ik tips en informatie over gezond en bewust leven. Heb je een prangende vraag, stuur me een mailtje.

  • Wil je meer tips rond vitaliteit dan nodig ik je graag uit in onze besloten facebook groep
  • Heb je iets meer steun nodig dan kan je aan de slag gaan met het 10 dagen mini programma.
  • Wil je levenslang mijn support ga dan voor de BRAVE programma waar je via bewust naar je lichaam luisteren, komaf maken met je belemmerende overtuigingen en een hele portie voedingadvies en stress consulting MEER energie krijgt en bruisend door het leven kan gaan.

    B.R.A.V.E. Doorbreek je pijncirkel

    Het is een programma waarbij jij niet ter plaatste blijft trappelen, maar een traject dat jou energie geeft, dat jou inspireert om jezelf graag te zien, waardoor je jezelf in de spiegel durft kijken en waarbij jij actie gaan nemen en waarbij je je levensstijl gaat aanpassen.

    Doorbreek de pijncirkel laat jou

    • naar je lichaam leert luisteren (Bewustzijn)
    • beter plannen en je grenzen gaat kunnen bewaken (Rationeel handelen)
    • actie gaat nemen, met aandacht voor je slaap en hormonen (Aandacht)
    • leert wat de juiste voeding is voor je lichaam (Voeding)
    • meer energie gaat krijgen (Energie)

    B.R.A.V.E. = 5 modules + een aantal bonussen.

    Het traject loopt over 90 dagen (of +/- 3 maanden), maar jij doet het op jouw tempo en ik blijf je 12 maanden ondersteunen.