Hoe je brein fit en gezond houden
Een gezonde levensstijl met een gevarieerde voeding, voldoende nachtrust, een positieve geest en voldoende beweging is goed voor je. Dit geldt trouwens ook voor je brein.
We worden overspoeld met informatie over voeding, boeken, foodblogs, kookprogramma’s, tips en foto’s die via social media worden gedeeld, het lijkt erop dat we allemaal in hetzelfde keurslijf worden geforceerd. En toch lukt het niet om ons te gezond te voeden. Toch zijn er zo veel mensen chronisch ziek, vermoeid of hebben geen fut. Wanneer je de juiste voeding eet, wordt deze omgezet in energie. Fastfood, veel suiker, alcohol zijn enkel vulling, hier krijg je geen energie van. Daarnaast merken we ook dat, wat voor de ene werkt, voor de andere niet effectief is. We zijn allemaal uniek. Onze basis mag dan wel dezelfde zijn, maar onze emoties, onze beleving, onze stress-bestendigheid zijn voor iedereen verschillend, wat de ene gelukkig maakt is voor de andere een futiliteit. Emoties (en daarbij horen onze hormonen) kunnen heel wat invloed uitoefenen op ons zijn.
“If you don’t use it, you loose it”.
Blijf leren, blijf je geheugen trainen door nieuwe dingen te leren. Wanneer je iets nieuws leert worden er nieuwe verbindingen gemaakt in onze hersenen. Hetzelfde geldt ook voor onze spieren, als je niet beweegt zullen je spieren afnemen. Beweging bevordert de bloeddoorstroming, zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je lichaam komt en dat ook je hersenen beter worden voorzien van extra energie.
Teveel stress is vermoeiend
Te veel stress put je uit. Vergelijk het met een elastiek, ga je de elastiek helemaal uitrekken zonder te recupereren dan gaat de rek eruit. Zo is dat ook met stress. Een beetje stress kan absoluut geen kwaad voor sommige mensen kan dit zelfs in hun voordeel spelen, maar zolang er voldoende ontspanning is en voldoende rustmomenten zijn, dan gaat je lichaam in de recuperatiemodus.
Een fitter brein door een half uur per dag te bewegen
Een half uur per dag bewegen is echt niet te veel, ga te voet naar de winkel, neem eens vaker de fiets, parkeer je wagen een straat verder of organiseer een walking meeting. Je hoeft niet perse een half uur te gaan lopen of joggen, een stevige wandeling is al voldoende om de energie te laten stromen.
Een auto heeft een onderhoudsboekje
Ons lichaam is als een auto, een geoliede machine. Je moet er de juiste brandstof indoen om te kunnen rijden, draag je geen zorg voor je wagen dan zal hij gauw versleten zijn. Als je altijd in de eerste versnelling blijft rijden, dan zal je motor beginnen sputteren. Hetzelfde geldt voor onze voeding. Onze voeding zorgt voor energie, onze voeding is de brandstof voor ons lichaam. Daarom is het belangrijk dat je de juiste voeding neemt.
Voeding voor je brein
Let de volgende keer als je naar de supermarkt gaat eens op, je zal opmerken dat 80% van de voedingsmiddelen suiker bevatten. Voor een koolhydraatarm voedingspatroon moet je serieus op zoek gaan naar de juiste producten. De meeste koolhydraatarm producten zijn verse producten en vooraal groenten.
Suiker is en blijft de grote boosdoener, te veel suiker in je voeding maakt je moe, loom, je slaapt slecht en heeft ook een invloed op je darmflora.
Groenten zouden ons grootste bestanddeel moeten zijn op ons bord. Zorg ook voor afwisseling en kleur op je bord. Vitaminen en mineralen, maar ook eiwitten, suiker en vetten vinden we terug in onze groeten en fruit. Elk seizoen heeft zijn specifieke groenten, eet dan ook volgens de seizoenen, onze natuur heeft ervoor gezorgd dat je in een bepaald seizoen specifiek groenten moet eten. Tijdens de warme zomer maanden zijn het vooral groenten met een hoog water gehalte, in de lente zijn het vooral de fris groene groenten die bijdragen tot de detoxificatie van onze emoties, organen.
Eiwitrijke producten vinden we dan vaak in vlees en gevogelte, kwark, platte kaas, gefermenteerde producten.
Noten, pitten en zaden zijn een bron van “goede” vetten en kunnen perfect worden toegevoegd aan slaatje, zomerse gerechtjes en soepjes. (Noten bestaan uit 45 tot 70 procent vet, bij zaden is dat ongeveer 30 tot 50 percent) Naast gezonde vetten bevatten noten veel eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen zoals calcium en magnesium, kalium en zink, ijzer en vitamine E, …
Eet vooral walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten of bresilnoten en amandelen. Zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad en chiazaad zijn ook goede voedingsbronnen en kan je gemakkelijk in je gerechten verwerken.
Je darmen, je 2e brein
Het klinkt misschien gek, maar een groot deel van de gezondheid van je hersenen loopt via je darmen. Hoe beter de conditie van je darmen, hoe gunstiger dat is voor je hersenfuncties. Rond onze darmen zit namelijk zo’n uitgebreid zenuwstelsel dat dit ook wel eens het tweede brein wordt genoemd. Dit zenuwstelsel reguleert van alles in je lichaam en geeft signalen door naar je hersenen en andersom.
Bij het gezond houden van dat tweede brein spelen de bacteriën in je darmen een grote rol. Hoe gevarieerder de samenstelling van bacteriën in je darmen, hoe beter. Vezelrijk eten helpt om de bacteriesamenstelling in de darmen gevarieerd te houden.
Heb je vragen over je voeding- en levensstijl of ben je op zoek naar een manier om beter met je stressoren om te gaan, contacteer me dan vrijblijven voor een kennismakingsgesprek via info@edithgijsbregts.be
Wil je een online een afspraak maken, dan kan dit via onderstaande link.
Vitality & Life BV - Edith Gijsbregts
Tel +32 477 60 76 26
Wemersweg 5 - 2960 Brecht
BE 1001.387.715
Vitality & Life kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor ongeoorloofd gebruik van etherische oliën, hydrolaten, supplementen.
De informatie op deze site is louter informatief en vervangt niet het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij ziekte of bij twijfel steeds uw behandelende geneesheer.
Vitality & Life doet geen claims over diagnose, behandeling of genezing. Raadpleeg steeds een dokter bij twijfel.