Hoe en wat je eet is belangrijk voor je welzijn, je gezondheid en je leven

Maar ook wanneer je eet kan doorslaggevend zijn

Wat is een ontsteking?

Je herkent dat vast wel, je hebt jezelf gesneden en nadat het bloed weg is wordt de wonde rood, voelt misschien een beetje warm aan, je voelt je hartslag in de wonde kloppen. Wat er eigenlijk gebeurt is dat je immuunsysteem in actie komt. Je immuunsysteem gaat stofjes aanmaken om de schade te herstellen Hetzelfde gebeurt bij koorts, koorts is ook een reactie van het immuunsysteem op een ontsteking of een indringer zoals een virus of bacterie.

Dit soort ontstekingen kennen we allemaal wel, maar ook tijdens het eten, wandelen, lopen en dagelijks functioneren worden er mini-mini ontstekingen aangemaakt en ons immuunsysteem kan daar perfect mee omgaan. Het wordt alleen gevaarlijk als we ons lichaam gaan overbelasten en niet meer voldoende rust en ontspanning inlassen.

Acute, chronische ontstekingen of laaggradige onstekingen

Een acute ontsteking is geen probleem als je gezond bent, ons lichaam is perfect in staat om dit probleem aan te pakken. Dit is een natuurlijk process.

Het wordt pas een probleem als een ontsteking chronisch wordt en wanneer het lichaam zichzelf niet meer kan genezen. In extreme gevallen kan dit leiden tot auto-immuunziekten.

Laaggradige ontstekingen of low grade inflammation is een stille of sluimerende ontsteking die bijna continu aanwezig is.  

Onze voeding is niet meer de voeding van 100 jaar geleden!

Pure voeding

Natuurlijke en pure voeding, zonder additieven, weten wat je eet en vooral bewust gaan eten is één van de basisprincipes.

Natuurlijke voeding wordt door ons lichaam beter opgenomen, onnatuurlijke voeding, additieven, verdikkingsmiddel, smaakversterkers in onze voeding zorgen voor stress in ons lichaam.

Ben je hier gevoelig voor en zijn je lichamelijk buffersystemen opgebruikt dan kan je ontstekingsreacties ontwikkelen in je lichaam, en dan spreken we van laaggradige ontstekingen (Low Grade Inflammation)

 

Onstekingsremmende voeding

  • Eet vooral natuurlijke en pure voeding zonder toevoegingen, de chemicaliën, bewaarmiddelen in de voeding veroorzaken kleine ontstekingen in je lichaam. 
  • Ga voor goede vetten, omega-3 in plantaardige oliën, bladgroenten en vis. Vermijd margarine, zonnebloemolie en vaste vetten.
  • Zorg voor veel kleur op je bord en combineer verschillende groenten in 1 maaltijd
  • Gebruik kaneel, kurkuma, knoflook, rozemarijn, tijm in je gerechten 
  • Haal je suikers uit groenten en fruit en eet geen geraffineerde suikers
  • Zorg voor voldoende eiwitten, dit kan ook in de vorm van noten, zaden, pitten. Eiwitten zorgen immers voor je botten, je spieren en je bindweefsel
  • Gefermenteerd groenten, kefir, yoghurt met zaden en pit kan je ook toevoegen aan je gerechten.
  • Drink voldoende water (1.5 –  2 liter per dag). Geen alcohol, frisdrank en weet matig met koffie. 

Eet- en levensstijl dagboekje

Hou een eet- en levensstijl dagboekje bij en noteer wat je eet. Je wordt meer bewust van wat je eet, maar je gaat ook leren wat voeding met je lichaam doet. We zijn zo gewend om te eten dat we niet meer stilstaan bij wat we eten, laat staan hoeveel keer per dag.

Download HIER ons Eet- en levensstijl dagboekje en vul het in.

Stuur je overzicht naar info@edithgijsbregts.be en ik geef je alvast enkele tips.

 

 

Vitality & Life besloten facebook groep

Januari - 5 dagen challenge

Februari - hydrolaten

Maart - April - pure voeding / 10 dagen lente

Mei - je huid verzorgen van binnen uit

Juni - slaap je fit

Wat is orthomoleculair voedingsadvies?

Ik schreef er een blogje over, maar ik wil het je hier toch nog even vertellen.

Orthos = recht en moleculair gaat over de moleculen. “Ja, en”, zal je zeggen, “wat betekent dit voor mij”. Elke persoon is uniek en afhankelijk van de omgeving waarin je leeft, wat je verleden is en hoe je in het leven staat, is bepalend voor je gezondheid. Als gezondheidscoach kijk ik eerst naar je voeding en hoe we dit optimaal kunnen inzetten om gezond te blijven of om klachten te verminderen.

Trauma’s uit het verleden, een ongeval tijdens je jeugd of bepaalde onverwerkte emoties kunnen ook klachten uitlokken en dit kan zelfs teruggaan tot voor je geboorte (en zelfs generaties er voor).  Het is daarom belangrijk om alle facetten te bekijken op een tijdlijn, waarbij we zowel fysieke, emotionele als hormonale klachten meenemen.

 

Draag zorg voor je lichaam, je hebt er maar één!

En we willen allemaal gezond ouder worden, zonder afhankelijk te zijn van medicatie.