Bewegen of sporten

Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik al enkele marathons heb gelopen en tijdens mijn looptrainingen luister ik vaak naar podcasts of gezonde levensstijl maar ook over bewegen. Zo luisterde ik afgelopen week naar Paul Van Den Bossch bij Zonder Zever. Dat triggerde mij om hier ook mijn verhaal eens te doen.

Als kind droomde ik ervan om turnjuf te worden

Ik vond mezelf altijd de beste in de turnles, had ook altijd 10/10 op mijn rapport, ik was iemand die niet gemakkelijk kon stilzitten. “Zit nu eens stil” dat heb ik vaak gehoord (en soms nog). Tijdens mijn middelbare studies kwam daar wel verandering in. De turnles op zich was altijd wel leuk, maar het verplichte rondje lopen in het park van de school vond ik echt niet leuk. Meestal kwam je dan ook bezweet in de les aan en het puberzweet bleef dan toch een tijdje in de klas hangen. Ik vraag mij af of er nu wordt gedoucht na het sporten op school.

Winnaarsmentaliteit

In mijn puberjaren speelde ik tennis en dat ging redelijk goed, maar ik wilde altijd winnen, de beste zijn en dat lukte niet altijd, nadien heb ik nog een poging ondernomen om te windsurfen. Ook weer heel leuk, maar als je niet direct aan het water woont ga je hier ook niet in uitblinken (trouwens de surfplank heb ik nog, mocht je interesse hebben, ze ligt echt wel in de weg).

Lopen tijdens de sporttraining van de kinderen

Ik ben opnieuw beginnen lopen tijdens de baskettraining van de kinderen, zij trainden 2 keer per week en dat was een ideale gelegenheid om de sportschoenen aan te trekken. Ik keek destijds op naar lopers die de 10 miles liepen (eind jaren negentig), een echt “10 miles event” kon je dat toen nog niet noemen. Ik kocht het loopmagazine “Runnersworld” en daar maakte ik kennis met het bloggen. Een beetje aarzelend ben ik beginnen bloggen onder de naam Elastimam en zo leerde ik andere gepassioneerde lopen kennen. Ik liep een 10 km wedstrijd, dan de 10 miles, de 20 km van Brussel en zo maakte ik de stap naar de marathon. Nee, ultralopen is niet voor mij. Mijn doel was om voor mijn 40e een marathon te lopen.

Waarom een marathon?

Grenzen verleggen, je lat hoger leggen, je lichaam leren kennen, maar ook plannen en organiseren. Een marathon loop je niet zo maar, dat vraagt training. Een marathon is een overwinning voor jezelf, de eerste zal ik nooit worden. Op dit moment is het voor mij eerder de kick om die 42,195 km te lopen, de trainingen in te plannen. En zo liep ik vorig jaar, 3 jaar na mijn borstkanker, opnieuw een marathon.

Om gezond te zijn moet je geen marathon lopen, in tegendeel, een marathon is ook wel een aanslag op je lichaam. Voldoende beweging is meer dan genoeg, een half uur per dag bewegen, stevig wandelen of lichtjes joggen. Blijf vooral niet zitten. Je lichaam wordt blij van beweging. Ook in een Burn-out traject is beweging één van de belangrijkste factoren voor herstel. In het begin is het misschien maar een paar minuten, maar stilaan bouw je dit op naar een half uurtje. Vind je het moeilijk om voldoende te bewegen, splits het half uur dan op in blokken van 3 of 4, maar kom uit die zetel.

Tips om meer te bewegen

  • ga te voet naar de winkel en maak eventueel een ommetje
  • doe je veel bureauwerk, zet je printer of je papiermand verder weg
  • ga na je lunch 15 minuten stappen
  • neem de trap
  • maak voor jezelf een planning
  • gebruik een stappenteller
  • spreek af met een buddy

2020 covid-19

Tijdens de eerste Covid-19 lockdown werd er massaal gesport, gewandeld, gefietst. Het was mooi weer, de winkels en restaurants waren dicht. Maar tijdens de lockdown in November  2020 was dat helemaal anders, het was donker, koud en mensen bleven veel meer binnen zitten. Bewegen en sporten bevordert ook onze gemoedstoestand, vermindert angsten en spanningen. Covid zorgt ook veel veel onzekerheid en we hebben ook gemerkt dat mensen met onderliggende klachten veel vatbaarder zijn voor covid.

 

 

Heb je vragen over je levenssttijl, je voedingspatroon, je emoties, je stressoren of heb je het gevoel dat je tegen een burn-out aanloopt, blijf er niet mee zitten, spreek erover.

Als stress- en voedingscoach help ik je graag verder. We bespreken jouw situatie en brengen je klachten in kaart en bekijk ik wat ik voor jou kan betekenen.

Ik werk zelf met een netwerk van coaches en therapeuten en verwijs ook graag door indien het niet mijn vakgebied is.

 

  • Wil je meer tips rond vitaliteit dan nodig ik je graag uit in onze besloten facebook groep
  • Heb je iets meer steun nodig dan kan je aan de slag gaan met het 10 dagen mini programma.
  • Wil je levenslang mijn support ga dan voor de BRAVE programma waar je via bewust naar je lichaam luisteren, komaf maken met je belemmerende overtuigingen en een hele portie voedingadvies en stress consulting MEER energie krijgt en bruisend door het leven kan gaan.

    B.R.A.V.E. Doorbreek je pijncirkel

    Het is een programma waarbij jij niet ter plaatste blijft trappelen, maar een traject dat jou energie geeft, dat jou inspireert om jezelf graag te zien, waardoor je jezelf in de spiegel durft kijken en waarbij jij actie gaan nemen en waarbij je je levensstijl gaat aanpassen.

    Doorbreek de pijncirkel laat jou

    • naar je lichaam leert luisteren (Bewustzijn)
    • beter plannen en je grenzen gaat kunnen bewaken (Rationeel handelen)
    • actie gaat nemen, met aandacht voor je slaap en hormonen (Aandacht)
    • leert wat de juiste voeding is voor je lichaam (Voeding)
    • meer energie gaat krijgen (Energie)

    B.R.A.V.E. = 5 modules + een aantal bonussen.

    Het traject loopt over 90 dagen (of +/- 3 maanden), maar jij doet het op jouw tempo en ik blijf je 12 maanden ondersteunen.