Korte momentjes van zelfzorg in deze tijden

Hey lieve lezer!

In deze blog wil ik (Silke) graag wat kleine tips geven rond het zorgen voor jezelf. Je eigen vitaliteit, gezondheid en geluk zit ‘m in de kleine dingen. Het zijn de kleine veranderingen in je gedrag, gewoontes en gedachten die het verschil maken. Hierbij wil ik dan ook enkele super gemakkelijke tips geven rond het zorgen voor je eigen vitaliteit. Zeker in deze verwarrende tijden kan dit jou heel erg helpen om tot rust te komen.

Zelfmassage van het aangezicht

Dit duurt slechts 10min en geeft zo’n enorme rust! Je kan het uiteraard zo kort of zo lang maken als je zelf wil. Dit is hoe ik te werk ga: Eerst zorg ik er voor dat er rustige pianomuziek op staat, het licht gedimd is en ik comfortabel rechtop zit. Dan sluit ik rustig mijn ogen en leg mijn handpalmen heel zachtjes rond mijn ogen. Dit noemen we palmen. Dat palmen vind ik zelf een enorm belangrijke stap omdat dit de overgang geeft van licht en open ogen naar donker en gesloten ogen. Dan maak ik gewoon bewegingen op mijn gezicht met mijn vingertoppen. Vaak gebruik ik ook een dagcrème omdat dit gewoon beter voelt. Hoe lang ik het doe en welke bewegingen ik maak zijn een ingeving van het moment. Nadat ik voel dat de massage afgelopen is voor mij, begin ik terug te palmen. Daarna open ik zachtjes mijn ogen en blijf ik nog even in stilte nagenieten.

Yoga, stretch en meditatie oefeningen op een matje

Als ik voel dat ik meer nood heb aan vertraging in plaats van aan versnelling (door te gaan lopen bv) doe ik rustige yoga en stretch oefeningen op een matje. Ook hierbij zet ik een mooi, rustig muziekje op dat ik graag hoor. Het meeste van de oefeningen probeer ik met gesloten ogen te doen om echt te focussen op mijn spieren en lichaam. Weet je niet welke oefeningen te doen? Probeer aan te voelen wat goed voelt voor je lichaam of zoek een youtube video op met oefeningen voor beginners. Hoe vaker je dit doet, hoe groter het effect. Ook hierbij kan je volledig zelf kiezen hoe lang je dit doet per keer.

Een kort momentje van liefde en dankbaarheid voor je eet

Ik geloof er heel erg in dat onze voeding beïnvloedt wordt door energie van buitenaf. Wil je op een heel eenvoudige manier zorgen voor meer vitaliteit? Probeer dan eens écht dankbaar te zijn voor jouw voeding en zeg een gebedje op over hoe fijn je het vind dat je dat mag opeten. Als je dit consequent doet geloof ik er in dat dit zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen e.d. Zelf ben ik hier geen expert in maar in de Ayurveda is hier veel over geschreven. Dus als je geïnteresseerd bent in zulke dingen kan je altijd eens googelen naar de principes van Ayurveda in verband met voeding.

Gewoon ogen sluiten en ademen

Geen zin in echte meditatie of relaxatie? Of heb je geen idee hoe daaraan te beginnen? Dan heb ik voor jou de ideale oplossing. Zet gewoon een timer op je gsm/keukenwekker van enkele minuten. Dit hoeft echt niet lang te zijn. Sluit dan je ogen en focus op je ademhaling. Heb je moeite met het wegkomen van je gedachten? Tel dan bijvoorbeeld in gedachten je aantal ademhalingen. Forceer niets en verander niets aan het tempo, maar observeer gewoon. Dit is de simpelste manier om dicht bij jezelf te komen en even je lichaam rust en aandacht te gunnen.

Wandelen is echt een wondermiddel

Het is niet voor niets dat wandelen vaak het eerste advies is bij het genezen van heel wat (psychologische) problemen of ziektes. Iemand met een burn-out wordt bijna altijd geadviseerd om rustig te beginnen wandelen en buiten te komen. Gewoon te voet naar de bakker gaan, een blokje om wandelen (met de hond), je auto wat verder parkeren om even te wandelen tot op je bestemming of een langere wandeling in de natuur kan wonderen doen. En doe dit bewust, wees dankbaar voor de beweging, de frisse lucht en de natuur. Het is gratis, gemakkelijk en zeer doeltreffend dus waarom zou je het niet doen?

Dankbaarheid

Dankbaarheid is een van de basis elementen die zorgen voor vitaliteit en geluk. Maak een lijst van al de dingen waar je dankbaar voor bent. Zeg (vaker) tegen je dierbaren waar je dankbaar voor bent. Spreek en denk zo vaak mogelijk vanuit een gevoel van dankbaarheid. Zie de dingen niet als vanzelfsprekend.

Drink warm

Warme dranken geven gezelligheid, geborgenheid en warmte. Zowel op mentaal als fysiek vlak. Gun jezelf een warme thee, koffie of chocomelk. Zonder suiker. En ook hier weer: Geniet er bewust van en wees dankbaar voor dit momentje voor jezelf.

Dit waren enkele tips van mij om jou door deze periode te loodsen en/of daarna ook nog toe te passen.

Hopelijk heb je er wat aan! Enjoy life, Think positive, move, be grateful and be healthy.

Fijne dag!

Liefs, Silke

Interesse in een begeleide relaxatie- of mindfulness sessie krijgen?

Dit kan nu ook via de online tools (zoom, skype, whatsapp) of gewoon telefonisch (via je speaker).

Contacteer ons voor een afspraak via het contactformulier.

Online afspraken is nu niet mogelijk