Suiker doet zijn intrede in de jaren 70!

Dat viel mij op in het VTM programma “Groeten uit 1979”.

Een koelkast vol geladen met coca cola en andere frisdranken, ontbijtgranen bij het ontbijt, Saroma pudding als dessert, heerlijk!

Ik was 12 jaar in 1979, pure nostalgie, die kleuren, de kledij, de muziek en de TV.  In die periode ontdekten wij ook spaghetti bolognaise van Miracoli. Spaghetti maken was super simpel. Bestaat nog denk ik, maar ik heb liever mijn eigen gemaakte spaghetti à la mama!

Tijdens de weekends stond er vaak taart en gebak op tafel. Ik herinner mij nog goed de tompoucekes en de eclairs op zaterdag avond terwijl we samen naar de Collega’s keken.

Suiker, zout en vet

Vet werd verbannen en vervangen door light. Het boek van Michael Moss “Suiker, zout en vet” doet wel je ogen openen.

Eten met de grote G van gemak

Als jonge, werkende moeder met kleine kinderen liet ik mij ook verleiden door de grote G van Gemak, er werd inderdaad wel eens beroep gedaan op bereide gerechten, afhaalmaaltijden met teveel zout, suiker en vet.

Rond mijn 40e begon ik intensief te sporten en besefte ik dat dit niet de levensstijl was die ik nodig had om energie te krijgen. Ons voedingspatroon werd lichtjes aangepast,  naast de patsa-rijke maaltijden werden er al meer groeten en fruit gegeven.

Additieven in de voeding, lees de etiketten

Om kleur, smaak, smeerbaarheid, houdbaarheid en versheid te garanderen werden er chemische additieven (E-nummers) aan onze voeding toegevoegd. In de jaren tachtig werd suiker werd vervangen door fructosesiroop  (high corn fructose siroop). Kijk niet alleen naar het aantal suikers, ook koolhydraten zijn suikers. Brood, pasta en zelfs witte rijst bevatten suiker en doen je bloedsuikerspiegel stijgen.

10 tips om meer energie uit je voeding te halen.

 1. Drink voldoende water: Water hebt u nodig om uw cellen te hydrateren en te beschermen, afval te elimineren en de gezondheid van uw slijmvliezen te verzekeren.
 2. Eet veel groene groenten en liefst twee keer per dag  Groenten bevatten een zeer hoog gehalte aan vezels, vitamine C, foliumzuur en mineralen. Zij bieden heel wat voordelen voor uw gezondheid:
 3. Vermijd bereide gerechten: deze zitten vol met suiker, zout en transvetten.
 4. Vermijd geraffineerde suiker: Geraffineerde suiker verhoogt de productie van insuline en hormonen van de bijnieren en veroorzaakt de volgende gezondheidsproblemen:
 5. Eet traag, kauw uw voedsel grondig
 6. Sla nooit maaltijden over: Maaltijden overslaan zet uw bijnieren onder stress.
 7. Vermijd alcohol, koffie
 8. Zorg voor voldoende beweging

 

Heb je vragen rond jouw persoonlijk levensstijl-plan, maak dan een gratis afspraak voor een kennismakingsgeprek. We maken een analyse van  jouw situatie en bepalen wat voor jou het geschikte plan is.

 • Wil je meer tips rond vitaliteit dan nodig ik je graag uit in onze besloten facebook groep
 • Heb je iets meer steun nodig dan kan je aan de slag gaan met het 10 dagen mini programma.
 • Wil je levenslang mijn support ga dan voor de BRAVE programma waar je via bewust naar je lichaam luisteren, komaf maken met je belemmerende overtuigingen en een hele portie voedingadvies en stress consulting MEER energie krijgt en bruisend door het leven kan gaan.

Doorbreek NU je vicieuze cirkel

Ik begeleid vrouwen van +45 met lichamelijke chronische pijnklachten waarbij we naar voeding- en levensstijl kijken. Met het doorbreek je pijncirkel traject wil ik jou laten zien dat het mogelijk is om je lichaam te aanvaarden zoals het is, met of zonder tekortkomingen, met of zonder pijn. Ik leer je bewust om te gaan met jouw lichaam en leven, ik geef je een nuchtere kijk op je leven, geef je inzichten van hoe het anders kan. We gaan aan de slag met je belemmerende overtuigingen en maken van je negatieve film een positieve film. Ik leer je naar je gevoelens kijken, hoe je met je emoties om kan gaan en hoe je ook leert nee zeggen. In dit programma leer je hoe je jezelf kan en mag aanvaarden. Het is ok om af en toe niet ok te voelen. Boek nu een gratis kennismakingsgesprek en ik zet je (virtuele) kopje thee al klaar. Edith

“Let food be thy medicine, and let medicine be thy food.”

Hippocrates