Hoe je vicieuze cirkel doorbreken

Het is verbazend hoe bepaalde gedragingen zo gewoon worden. Het lijkt zo normaal dat je een 10-uurtje of een 4-uurtje eet, en dan liefst in de vorm van “suikers”.

Mijn grootouders die aten ‘s morgens, ‘s middag en ‘s avonds. Ik heb mijn grootouders nooit tussendoortjes zien eten.

Maar het begint al in de school, tijdens de speeltijd in de voormiddag een koekje of een drankje, en ouders die bewust met hun voeding omgaan geven al een stukje fruit of groenten. Zo geraken we gewend aan 6 of 8 keer per dagen eten.

Zo blijven we ons vasthouden aan gewoontes, tradities. Alles wat vertrouwd is voelt goed. Daag jezelf eens uit en wijk eens af van je gewoontes, je gaat voelen dat dit onwennig is.

 

Variatie op je bord

Meer variatie op je bord, zorgt ook voor meer energie en meer vitaliteit in je dagelijks leven. Dagelijks kom ik mensen tegen die vermoeidheid zijn, geen energie hebben, vaak verkouden zijn en regelmatig last hebben van hun spijsvertering of hun gewrichten. Ons lichaam heeft bepaalde vitaminen en mineralen nodig om goed te functioneren. Die vitaminen en mineralen krijgen we vooral binnen via onze voeding.

Vaak heb ik het gevoel dat er te weinig variatie zit in onze maaltijden, dat we te weinig nieuwe groenten leren kennen. Doordat alles allemaal veel sneller moet gaan, besteden we minder tijd om echt stil te staan bij wat we eten. Vele boekenkasten staan vol met kookboeken van bekende en minder bekende Vlamingen of koks van heel de wereld. Hoeveel van die boeken zijn een onderdeel van een hype.

 

Angst, spanning of uitdaging

Mensen veranderen, tijden veranderen, interesses veranderen. Verandering zorgt soms voor bezorgdheid maar kan ook spannend zijn.

Soms gaat het plots, soms vraagt het tijd en besef je het pas als je eenmaal ben aangepast aan je nieuwe leven. Iedereen maakt het wel eens mee, het moment dat je alles eens op een rijtje wil zetten. 

Multitaksen of singletasken

Ons brein en onze hersenen zijn verbonden met elke cel in ons lichaam, er is voortdurende communicatie tussen het lichaam en ons brein. Bovendien zijn we via onze zintuigen ook verbonden met anderen. Zo kan je soms het gedrag van iemand anders sturen of kan je bepaalde situatie ook beïnvloeden.

Kunnen vrouwen multitaksen?

Nee, absoluut niet, multitasking is niet mogelijk. Het kan wel zijn dat we taken op automatische piloot doen terwijl we met iets anders bezig zijn. Zo heb we leren fietsen, zwemmen, lopen en dat doen we omdat het zo geprogrammeerd is in ons brein. Terwijl we wandelen, lopen of fietsen kunnen we perfect een gesprek doen. We moeten niet nadenken hoe wel lopen of wandelen (tenzij er een blessure is).

Maar echt verschillende taken bewust tegelijkertijd uitvoeren is heel moeilijk.

 

 

Tips om je oude patronen te doorbreken

 

Bewustzijn

Word bewust van je ongewenste patronen. Je brein houdt van herhaling, houdt van gewoontes. Je hebt het zo aangeleerd en dan moet dat ook zo. Maar wist je dat je op die manier je brein lui maakt. De eerste stap is uiteraard nagaan waarom je dit doet, wellicht heeft het te maken met een vertrouwde omgeving, angst om te falen.

Stap per stap

Selecteer één activiteit of patroon dat je eens anders wil doen. Bv je gaat elk week naar dezelfde supermarkt, ga nu eens naar een andere. Je patronen van binnenuit veranderen vragen energie.

Kies een nieuwe versie van jezelf

Activiteiten verander gaat over wat je doet of niet doet, kijk ook eens naar wie je bent. Ben je iemand die snel geïrriteerd is, check dan eens wat de aanleiding is en ga die aanleiding aanpakken. Wat is het gevoel dat hierbij naar boven komt. Ga niet steeds in de aanval, maar accepteer de situatie zoals die is.

Verander in kleine stapjes

Groeien gaat met vallen en opstaan, een kind leert ook niet in 1 keer lopen, je leert ook niet in 1 keer fietsen. Je gaat je lichaam uitdagen. Je zal af en toe eens vallen, sta dan op en leer er van.

 

 

    B.R.A.V.E. Doorbreek je pijncirkel

    Het is een programma waarbij jij niet ter plaatste blijft trappelen, maar een traject dat jou energie geeft, dat jou inspireert om jezelf graag te zien, waardoor je jezelf in de spiegel durft kijken en waarbij jij actie gaan nemen en waarbij je je levensstijl gaat aanpassen.

    Doorbreek de pijncirkel laat jou

    • naar je lichaam leert luisteren (Bewustzijn)
    • beter plannen en je grenzen gaat kunnen bewaken (Rationeel handelen)
    • actie gaat nemen, met aandacht voor je slaap en hormonen (Aandacht)
    • leert wat de juiste voeding is voor je lichaam (Voeding)
    • meer energie gaat krijgen (Energie)

    B.R.A.V.E. = 5 modules + een aantal bonussen.

    Het traject loopt over 90 dagen (of +/- 3 maanden), maar jij doet het op jouw tempo en ik blijf je 12 maanden ondersteunen.

    Module 3 gaat over AANDACHT, aandacht voor je omgeving, je lichaam, je hormonen en je slaap. Wil je meer over het programma, stuur mij een bericht en we boeken een kennismakingsgesprekje in.