Zintuigen prikkelen

Al van kinds af worden onze emoties beïnvloed door geuren. Een pasgeboren baby herkent de geur van de mama, deze geur biedt geborgenheid en troost. De geur van grootmoeders kelder is een geur die na 50 jaar nog onze zintuigen prikkelt.

Door de verstedelijking, industrie, verkeer, uitlaatgassen zijn we het een beetje ontwend om goed te ruiken. We trekken wel onze neus op voor een vuilniswagen of rottend vlees.

Geurprikkels worden rechtstreeks via ons limbisch systeem waargenomen in onze hersenen en zorgen voor een directe link met ons zenuwstelsel. Voor iedere emotie is er een bepaalde geur. Ook synergieën hebben vaak een zeer therapeutische werking op geest en emoties.

 

Beslissingen nemen

Geuren kunnen ook bepaalde beslissingen beïnvloeden, denk maar aan de verkoop van een huis. Wil je je huis verkopen, zorg dan voor kleuren en geuren als de potentiële kopers je huis komen bezoeken. Zet een fleurig boeket op tafel, bak een heerlijke appelcake met kaneel en zorg voor een huiselijke sfeer. De kans is heel groot dat je huis wordt verkocht.

Geuren in het bedrijfsleven

30 jaar geleden werd er zelf nog gerookt in de kantoren. Uiteindelijk werd er beslist om roken in de kantoorruimtes te verbieden, er werd een aparte rookruimte gemaakt voor de rokers. In een mum van tijd was deze ruimte een grauwe, vuil gele ruimte geworden. Een korte tijd later werden de rokers verbannen naar een rokerskot buiten. Voor de jongeren onder ons is dit haast ondenkbaar. Roken in restaurants kunnen we ons vandaag ook niet meer voorstellen.

Een vergadering in een muf kantoor zonder buitenramen zal niet lang duren, de discussies zullen hoog oplaaien. Een vergaderingruimte met veel licht, frisse lucht en een aangename citrus geur zorgen voor meer constructieve gesprekken.

Verstuif in een vergaderruimte een geur die de concentratie bevordert, gebruik een geur die emotionele balans brengt en die verhindert dat de discussies te heftig worden. sommige mensen worden aangetrokken tot bepaalde geuren, andere zullen er niet gelukkiger van worden.

Emoties kunnen we niet altijd bedwingen, ook de meest autoritaire managers niet.

Wil je meer ontdekken over geuren en emoties schrijf je dan in voor de basis opleiding aromatherapie op 21 maart 2017.

Meer informatie en inschrijving