Herstel je zuur-base evenwicht

Je bent moe, hebt geen energie, stijve gewrichten als je op staat, veel stress, misschien ook suikerverslaafd. De kans is heel groot dat je lichaam te veel zuren opstapeld. Je zuur-base evenwicht kan je herstellen met voeding.

Je bent niet ziek maar je hebt “wat” klachten of ongemakken. Verzuring hangt samen met de kwaliteit van je leven, maar verzuring kan ook veroudering versnellen.  

Ons lichaam is altijd op zoek naar evenwicht

Je lichaam heeft van nature een aantal buffers ingebouwd om verzuring van het lichaam tegen te gaan. Te veel zuren in het lichaam worden geelimineerd via de longen, de nieren en door te zweten.

De zuren in ons lichaam worden gebonden aan mineralen (calcium, magnesium, ijzer, kalk, natrium en zink) waardoor ze kunnen worden geneutraliseerd. Belangijk hier is dat we deze mineralen best uit onze voeding halen of via suppletie toevoegen.

Zo lang er voldoende basische voedingstoffen aanwezig zijn in het lichaam kan het teveel aan zuren worden afgevoerd, zijn er te weinig basische stoffen aanwezig gaat het lichaam  de stoffen halen uit andere organen en systemen.

De mineralen die in onze botten, huid, haren, tanden zitten worden opgebruikt als er tekorten zijn in ons lichaam. Ook in het bindweefsel vinden we deze mineralen terug. Vul je je mineralen niet op tijd aan dan gaat je lichaam uiteindelijk het zuur-base evenwicht niet meer kunnen herstellen.

Eiwitten, de bouwstenen van ons lichaam

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam, onze voorouders aten veel meer eiwitten dan wij. Chronische ziekte, vermoeidheids- of welvaartziekten dat kenden onze voorouders niet. 

We eten alsmaar meer koolhydraten en minder eiwitten. We eten ook minder groenten en fruit. Door de massaproductie, arme bodems nemen de mineralen en vitaminen in onze groenten steeds meer af.

Er wordt wel eens gezegd dat eiwitten verzurend werken, maar dan gaat het vooral over te veel vlees of vis, te veel bereide gerechten. Ga zeker de oorsprong van de eiwitten na. Wees kritisch als je vlees of vis koopt en zorg voor voldoende afwisseling. Zoek in je buurt naar een goede slager of viswinkel, je betaalt misschien iets meer, maar het is de investering waard. Investeren in je gezondheid is vandaag de dag super belangrijk. 

Zelfzorg en me-time

Wanneer heb je nog eens echt, maar dan ook echt tijd genomen voor jezelf. Vaak zijn we altijd maar bezig, ons brein staat altijd aan. Op momenten dat we een pauze nemen, gaan we nog even snel onze mail checken, of scrollen op Instagram of Facebook, snel even naar de winkel of een was opzetten. Herken je dit? Ik wel. Stress veroorzaakt ook verzuring in ons lichaam.

 

Ga voor 80% basevormende voeding en 20%  verzurende voeding

Voeding die verzurend werkt zijn vooral zuivelproducten, geraffineerde producten, alcohol, te veel suiker, slechte darmwerking werken verzurend in ons lichaam.

Eiwitten en vetten, ook licht zuurvormend, vormen de bouwstenen van een goede voeding. Als we voldoende mineralen binnen krijgen via onze groenten en fruit kan je het evenwicht behouden. Helaas weten we maar al te goed dat de doorsnee Belg niet voldoende groenten eet. Verse groenten bevatten veel calcium en zorgt voor een buffer in onze botten, vitamine C uit verse groenten en fruit zorgt voor een betere opname van calcium.

Vlees, vis, granen en peulvruchten zijn waardevolle voedingsmiddelen die onder de categorie “zure” voeding vallen, maar door extra groenten en fruit aan je maaltijden toe te voegen kan je het evenwicht in je lichaam bewaren. 

Basevormende voedingsmiddelen: groenten, rijpe vruchten, glutenvrije granen als quinoa, boekweit en amarant, verse kruiden en amandelen. 

Gezonde zuurvormende voeding: vis, gevogelte, sommige noten, zaden, en peulvruchten

Een mooi overzicht dat ik vaak gebruik is het overzicht van de Stichting Zuur-Base Kennis , klik HIER voor het overzichtje.

Levenslang gezond en vitaal, het kan

Een gezonde voeding en levensstijl en een lang gezond leven zonder klachten is mogelijk. Heb je vermoeidheidsklachten, zeurende spier- en gewrichtsklachten zonder oorzaak, ben je geconstipeerd, last van acné of heb je vaak hoofdpijn, noteer dan eens wat en hoeveel je eet. 

Ga na welke voeding belastend is voor je lichaam. Koop een mooi boekje en noteer alles wat je eet. Heb je hier vragen over, contacteer me voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, door kleine aanpassingen kan je al een heel groot verschil maken.

Bronnen: cursus orthomoleculaire therapie ICZO, Drs Richard De Leth, Jesse Van der Velde, ESP verslagen en ervaringen uit de praktijk.

Hoe gaat het nu met jou?

Ik ben gezondheidscoach en help jou om je energie te verhogen, bij mij kan je terecht voor een 1 op 1 vitaliteits coaching traject, waarbij we stap per stap alle peilers naar een gezonde levensstijl aanpakken, via coaching, reflexologie, voedingadvies maar evengoed structuur en planning.

Dit traject is een VIP traject en jij krijgt van mij de volle aandacht.

Ben je iemand die het graag op eigen houtje doet dan heb ik voor jou mijn online B.R.A.V.E. traject en waarbij we in 60 dagen alles aanpakken om van bewust leven naar meer energie te gaan, nadien nodig ik je maandelijks uit voor de groepssessies.

In beide trajecten ga je eerst bewust stilstaan bij jouw leven, we maken een tijdlijn van jouw leven waarbij we alles in kaart brengen, slaap, voeding, stress, werk, beweging, structuur en bioritme. Het is belangrijk om eerst stil te staan bij jouw proces alvorens echt verandering aan te brengen. 

Wil je hier meer over weten, boek dan NU een BOOST gesprek, ik luister naar jou en jij beslist wat voor jou het beste past.