Heb je echt dat kopje koffie nodig ’s morgens.

Ik startte met koffie bij het ontbijt. Toen ik op het werk aan kwam moest ik eerst mijn kopje koffie hebben en tegen de middag had ik al 4 of 5 kopjes op. Lange tijd heb ik gedacht dat ik dat zwarte goud echt wel nodig had, tot ik startte met mijn zuiveringskuren. Een zuivering in het voorjaar en eentje in het najaar doen mij telkens weer beseffen dat ik die koffie echt niet nodig heb om wakker te worden. Voor mij is het meer een gewoonte om ‘s morgens een kopje koffie te drinken. Zo wordt er nu alleen nog koffie gedronken tijdens de weekend, vooral voor de gezelligheid.

Heb jij echt je kopje koffie nodig ‘s morgens of is het een gewoonte om na het opstaan een kopje koffie te drinken.

Niet alleen koffie is een vorm van geprogrammeerde gewoonte, ook alcohol, suiker of een sigaret kan vaak een gewoonte zijn. Spaghetti, daar hoort toch ook een glaasje rode wijn bij? Een terrasje tijdens de zomer .. een cava’tje of een rosé’tje .. Zelfs mijn kat is geprogrammeerd, zij komt telkens een snoepje vragen als ik aan het koken ben. Voor haar is het geluid van de dampkap al genoeg om haar speekselklieren te activeren en dit omdat ik haar vroeger telkens brokjes gaf terwijl ik aan het koken was. Misschien zijn we allemaal zoals de honden van Pavlov.

 

Gewoontes zitten geprogrammeerd in onze hersenen.

We zijn gewoontedieren, gewoontes zijn handelingen die bij herhaling voorkomen en die aangeleerd zijn. Een gewoonte om na het opstaan een kopje koffie te drinken, de gewoonte om na het eten een stukje chocolade te eten. De gewoonte om een gebakje te eten als je op bezoek gaat bij je buurvrouw.  Gewoontes zijn opgeslagen in je hersenen. 

 

Nieuwe programmatie

Een nieuwe gewoonte wordt in je hersenen opgeslagen als een nieuw programma. Meestal duurt het 21 tot 30 dagen om een nieuwe programma te activeren in je hersenen (bv chips eten of wijn drinken bij TV kan je vervangen door fruit eten bij tv en water drinken). Probeer het eens. Vervang ‘s morgens je kopje koffie door een kopje kruidenthee. Ga na het eten even wandelen in plaats van dat stukje chocolade.

Emotionele gewoonten zijn niet zo gemakkelijk te veranderen. Als je alcohol drinkt of als je een emo-eter bent dan is dat niet zo eenvoudig om dit te veranderen. Daar is meer motivatie voor nodig.

 

Iedereen is uniek

Iedereen is uniek! We hebben allemaal verschillende interesses, onze vakantiebeleving is ook voor iedereen verschillend, onze kleding, onze auto, ons huis en onze tuin. Er is altijd wel ergens een persoonlijke touch, dat kleine tikkeltje verschil. Ook je manier van eten, je relatie met voeding, je vertering verschilt van persoon tot persoon. Je vertering is afhankelijk van je lichaamsbouw, je energie en stress level, je gewoontes, je fysieke belasting, je leeftijd en ook je hormonen. Er bestaat niet zoiets als een standaard dieet, wat voor jou werkt werkt niet voor je buurvrouw, je vriendin of voor je partner.

Toch zijn er bepaalde basisregels die we allemaal kunnen toepassen. Voldoende beweging, natuurlijke producten, plantaardige voeding en voldoende drinken zijn enkele van de basisregels.

Vitality & Life start met de basis, we bekijken eerst wat voor jou belangrijk is, hoe sta jij in het leven, hoe is je stressbestendigheid, doe je aan beweging, afhankelijk van jouw noden wordt het vitaliteit-traject aangepast.

 

Vraag voor meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek via info@edithgijsbregts.be

    B.R.A.V.E. Doorbreek je pijncirkel

    Het is een programma waarbij jij niet ter plaatste blijft trappelen, maar een traject dat jou energie geeft, dat jou inspireert om jezelf graag te zien, waardoor je jezelf in de spiegel durft kijken en waarbij jij actie gaan nemen en waarbij je je levensstijl gaat aanpassen.

    Doorbreek de pijncirkel laat jou

    • naar je lichaam leert luisteren (Bewustzijn)
    • beter plannen en je grenzen gaat kunnen bewaken (Rationeel handelen)
    • actie gaat nemen, met aandacht voor je slaap en hormonen (Aandacht)
    • leert wat de juiste voeding is voor je lichaam (Voeding)
    • meer energie gaat krijgen (Energie)

    B.R.A.V.E. = 5 modules + een aantal bonussen.

    Het traject loopt over 90 dagen (of +/- 3 maanden), maar jij doet het op jouw tempo en ik blijf je 12 maanden ondersteunen.