Hydrolaten

Een hydrolaat is het waterige eindproduct en bevat alle destilleerbare, in water oplosbare inhoudsstoffen (samengestelde suikers, carbonhydraten, mineralen, vitamines, bitterstoffen, enzymen, looistoffen, flavonoïden, …) evenals de wateroplosbare aromatische moleculen (± 0,2%) van de plant. Daarnaast absorbeert het hydrolaat de energie uit de plant en is zo in staat vibrationele informatie van de plant over te dragen tot diep in het celniveau van de mens en in de subtiele niveaus van ons wezen. 

Bij het distillatieproces wordt er stoom door de planten gestuurd, door de stoom en de warmte worden etherische oliën Hydrolaten was een resultaat van de stoom die door de planten werd gestuurd. De waterige oplossing die werd verkregen naast de etherische olie werd zelfs weggegooid. Enkel de etherische olie was van belang. Hydrolaten worden enkel bekomen door stoomdestillatie. Het zijn vooral de wateroplosbare bestanddelen uit de plant die in het hydrolaat terug te vinden zijn. Toch zijn er in het hydrolaat ook nog kleine bestanddelen van de etherische olie terug te vinden, al zijn deze te verwaarlozen, toch hebben zij nog een krachtige waarde.  

De etherische olie is een bestanddeel van de plant die in de kliertjes van de plant zit, door stoom door de plant te voeren worden deze kliertjes open gemaakt en komt de etherische olie vrij, samen met de stoom worden deze afgekoeld en bewaard in een reservoir dat beide vloeistoffen zal scheiden.  

Hydrolaten hebben een therapeutische werking die nauw aanleunt bij de overeenkomstige etherische olie maar bezitten ook een aantal unieke eigenschappen. De beide eindproducten van een plantendestillaat zijn in feite complementair. Het hydrolaat bevat de wateroplosbare inhoudsstoffen van de gedestilleerde plant terwijl de etherische olie enkel de in vet oplosbare geurstoffen bevat.

Het hydrolaat is subtiel geurend en smaakvol en mengt zich zeer goed met water. Zowel de etherische olie als het hydrolaat hebben een eigen complex moleculair landschap. Het hydrolaat mogen we dan ook niet als een verdunde vorm van de etherische olie beschouwen, maar als een natuurproduct met unieke therapeutische eigenschappen.

Bron: Hydrolatentherapie – Veerle Waterschoot

Hydrolaten – toepassingen

 • Damastroos bij algemene onrust, brengt de hormonen in balans, reguleert het hongergevoel. Bovendien is het een heerlijk hydrolaat om te gebruiken als aromaspray of als reinigende lotion voor de huid.
 • Laurier is een boost voor je immuniteit, vermindert gasvorming, kan je gebruiken als compres op gespannen nek en schouders
 • Oranjebloesem werkt ondersteunend bij chronische vermoeidheid, verbetert de slaap in periodes van stress. Vermindert krampjes bij baby’s. Ook een heerlijk parfum.
 • Citroenverbena een boost voor je immuunsysteem, rustgevend en zenuwversterkend, ondersteunt de spijsvertering,  huidvriendelijk, inzetten bij angsten, burn-out, chronisch vermoeidheid, gebrek aan zelfvertrouwen.
 • Grove den ondersteunt de immuniteit, inzetten bij stress en chronische vermoeidheid, heeft een ontzurende werking en brengt rust bij spanning en uitputting, grove den is tevens slaapbevorderd
 • Ravintsara een stimulans voor opbouw immuniteit (virussen), tonicum voor het zenuwstelstel, ondersteunt de ademhaling en werkt slijmoplossend. Inzetten bij stress, opbouw positief zelfbeeld, communiceren met je innerlijke ik, uitspreken wat je dwars zit en oude patronen loslaten.
 • Tijm zeer waardevol hydrolaat bij luchtwegeninfecties, bij opbouw van weerstand, ondersteunt de bijnieren
 • Eucalyptus versterkt de immuniteit, zuivert de luchtwegen, preventief inzetten bij griep
 • Kaneel antibacterieel in maag en darmen, bevordert de spijsvertering, ondersteunt het suikermetabolisme
 • Tea tree zeer waardevol bij schimmels en bacterieën, ontstekingswerend in de maag en darmen, licht slijmoplossend bij luchtwegeninfecties. Kan je ook gebruiken als lotion op een gevoelig en geïrriteerde huid.
 • Basilicum ondersteunend bij luchtwegeninfecties en ontspant de darmen ten gevolge van stress of eenzijdige voeding, helpt bij misselijkheid.
 • Duizendblad ondersteunt het zelfvertrouwen, helpt bij het omgaan met koppigheid en starrigheid en het verlichten van uitdagingen zoals nerveuze depressie en burn-out, kan ook bijdragen aan het bevorderen van respect voor eigen grenzen en inspanningen. Door zijn kalmerende invloed kan het tevens een gunstige rol spelen bij het ontwikkelen van geestelijke flexibiliteit en het stimuleren van innerlijke rust,  waarbij zowel emotionele stabiliteit als een gezonde geestelijke gesteldheid centraal staan.

Lees hier meer over Synergieën. Een synergie is een samenstelling van verschillende etherische oliën.

Vragen over het gebruik van kruiden, etherische olie, synergieën en hydrolaten? Contacteer mij.

Vitality & Life BV - Edith Gijsbregts

info@edithgijsbregts.be

Tel +32 477 60 76 26

Wemersweg 5 - 2960 Brecht

BE 1001.387.715

Vitality & Life kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor ongeoorloofd gebruik van etherische oliën, hydrolaten, supplementen. 

De informatie op deze site is louter informatief en vervangt niet het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij ziekte of bij twijfel steeds uw behandelende geneesheer. 

Vitality & Life doet geen claims over diagnose, behandeling of genezing. Raadpleeg steeds een dokter bij twijfel.