Lentezuivering dag 1

Na een week afkicken van suiker en koffie en 2 voorbereidingsdagen startte ik met het echt zuiveringswerk. De 10-dagen planner, een nieuwe tool, was handig om het overzicht te bewaren en om je echt wel aan de planning te houden. De voorbereiding was nodig om de overgang naar pure en zuiverende voeding haalbaar te maken.  

Ik startte mijn eerste dag met een glaasje lauwwarm water met citroen en een beetje honing. Gelukkig was mijn eerste dag een zondag met een heerlijk lentezonnetje,  ideaal om een beetje in de tuin te werken en te wandelen. Ik verzamelde mijn kruiden en groene plantjes voor mijn lunch en ging aan de slag (peterselie, look zonder look, dragon, bieslook).  

In de namiddag merkte ik echter wel dat ik niet genoeg brandstof had voor een fikse wandeling van 5 km. Mijn benen voelden slap aan en ik geraakte met moeite verder. Mijn vier-uurtje bestond uit een appel, waardoor mijn energie lichtjes terugkwam.

Veel kruidendrank en de hydrolaten lentesynergie helpen om het hongergevoel wat te onderdrukken. Voor de lunch had ik voldoende groenten voorzien, paksoi, kervel, rucola en wortelslierten. Ik had nood aan iets stevigs, dus heb er een eitje bijgedaan (dank je wel Annit voor de “echte” eitjes .. die hebben toch een mooiere kleur dan die van de supermarkt).

Mijn eerste zuiveringsdag was een succes en terwijl ik nog even genoot van een kopje kruidendrank maakte ik mij mentaal klaar voor de 2e zuiveringsdag.

 

Lentezuivering dag 2

Ik voelde mij niet echt fit en paste  mijn ochtendritueel een beetje aan. Ik had meer behoefte aan warmte en een heerlijk dekentje dan over het koude gras te lopen. Ik had een lichte hoofdpijn en een suf gevoel, mijn benen voelden wat slapjes dus ik gaf er aan toe. Zuivering is ook, luisteren naar je lichaam.

Een rustig dagje, veel drinken, een cracker met een beetje honing bij het ontbijt en voor mijn lunch had ik nog een portie over van dag 1. (= tip voor een snelle lunch: zorg ‘s avonds steeds voor een extra portie, zo hebt je voor je lunch al eten, handig als je uit werken gaat).

In de namiddag kreeg ik toch wel even een dipje, het vier-uurtje was dus welkom. Voor de avondeten had ik een soepje van kervel, rucola, pijpajuin en venkel gemaakt aangevuld met rijst met spinazie. Als nagerecht, lekkere aardbeien!

 

Lentezuivering dag 5 

Op dag 5 kwam de energie terug, een vroege ochtendmeeting,  een hele dag afspraken en wat huiselijke taakjes zorgden voor heel was afwisseling. Tussendoor mijn creativiteit loslaten in de keuken, ook de goesting (voor de Nederlanders “de zin” om te experimenteren met voeding kwam terug. De drang naar suiker en koffie was volledig weg. 

Dag 3 en 4 waren echt moeilijk, een suf gevoel, moe, lichte hoofdpijn. Een normale reactie, je lichaam reageert. Heb je plannen om de zuivering te doen, hou hier dan zeker rekening mee.  

Elk jaar opnieuw geniet ik van het frisse gras in de ochtend, de aandacht voor je lichaam, het borstelen van mijn huid, de me-time momentjes en vooral de creativiteit die toch telkens weer naar boven komt tijdens deze 10 dagen. 

De zuivering heeft mij echt wel goed gedaan. Maar zoals elke keer snak ik na 10 dagen toch wel naar een beetje afwisseling, een tomaatje, paprika’s in de over en een stukje gevogelte!  

Ik voel ook dat mijn huid zachter aanvoelt en wat ook heel leuk is dat mijn jeans toch een beetje losser zit. Ik plan nog enkele extra daagjes omdat het echt wel goed gaat.  

 

Lentezuivering overgangsdagen 

Tijdens de overgangsdagen is het de bedoeling om stilaan de overgang te maken naar terug een normaal gevarieerd patroon met beperkte koolhydraten, geen geraffineerde suikers, beperkte of geen koffie en alcohol. Een voeding- en leefstijl waarbij je geniet van voeding zonder je lichaam te veel te belasten. 

Wil jij ook een lentezuivering doen, dit kan nog toch einde mei.  Schrijf je in via onderstaande link.