waarHoe je brein je lichaam kan beïnvloeden

Afgelopen weekend liep ik in Antwerpen de Night marathon, of liever, ik liep een marathon, de echte marathon die gepland was op 12/9/20 ter gelegenheid van 100 jaar olympische spelen werd door Corona verplaatst naar volgend jaar. Een bittere pil als je al 9 maanden met de training bezig bent en er vooral je zinnen op hebt gezet. Ik heb een doel nodig om naartoe te werken en een marathon is voor mij een projectje op zich. Maar het brein heeft mij geholpen. 

Piek van de training

Aangezien het al weer een paar jaar geleden was dat ik nog zo intensief en veel had gelopen had ik toch wel een jaar nodig om mijn lichaam klaar de maken voor het grote werk. Terug in de flow van de trainingen komen duurt meestal wel een paar weken. Trouwens een nieuwe gewoonte aanleren, of het nu sporten, gezond eten, je voeding- en levensstijl aanpassen duurt meestal enkele weken. Je brein heeft ongeveer 30 dagen nodig om een nieuwe gewoonte te activeren in je lichaam.  

Ongeveer 3 maanden voor de marathon begint het echt trainingswerk, waarbij ik tijdens de week vooral op snelheid train en in het weekend worden meestal de lange duurlopen gepland. De piek van de trainingen ligt meestal ongeveer 4-6 weken voor de effectieve wedstrijddag. In die periode doe je dan ook de meeste lange duurlopen waarbij je ongeveer 2.5 tot 3.5 u onderweg bent, waarbij je ook gaat kijken hoeveel je moet eten voor, tijdens en na de looptraining, de afstanden variëren tussen de 20 en 30 km (sommigen doen er zelf 35 in training, maar dat doe ik niet meer).

Net in die periode kregen we het bericht dat de marathon zou worden uitgesteld, veel deelnemers haakten af en stelden ook hun trainingen uit. Bij mij daalde de motivatie om te trainen ook, het aantal kilometers per week nam af en ik sloeg al eens een training over. Tot mijn zoon zei dat hij de virtuele marathon ging lopen, voor hem zijn eerste marathon, voor mij, mijn eerste marathon na mijn operatie in 2017. Ik wist dat het zou lukken, dit was uiteindelijk mijn doel ..

Lichaam en geest werken samen

In de laatste week voor de marathon heb ik mij vooral mentaal voorbereid en mijn parcours uitgestippeld. Er wordt in de laatste week voor de wedstrijd niet veel meer gelopen, een beetje loslopen is voldoende, vooral rust is belangrijk.

En dan de start, focus op je doel, 42 km, onderverdelen in blokken van 10 km, jezelf overtuigen dat het ook lukt zonder supporters. Alle belemmerende overtuigingen werden omgevormd tot haalbare doelen. Deze marathon was voor mij belangrijk omdat het een persoonlijke overwinning was. Die supporters werden vervangen door berichtjes via instagram, facebook en whatsapp en de blikken onderweg deden mij toch een beetje zweven.

Ik kijk alvast uit naar de versie van 2021.

Het verslag van de marathon lees je op mijn loopblog