Angst om te vallen

Mijn doel was om net voor mij 40e een marathon te lopen en zo liep ik mijn eerste marathon in Eindhoven in oktober 2006. Inmiddels staat mijn teller op 8, of is het ondertussen al 9. Tien jaar geleden hield ik statistiekjes bij om dit allemaal mee op te volgen, de laatste jaren lukt het niet meer. Ondertussen is mijn volgende marathon gepland voor september 2021, een uitgestelde versie van Antwerp Night Marathon 2020.

Waarom vertel ik je dat nu?

Vorig week ben ik gevallen, ik had een looproute uitgestippeld van 10 km en na 6 km stoot ik mijn teen en val ik op mijn buik, op mijn polsen, knie, heup en klapte mijn kin ook nog eens tegen de grond. En dit een week voordat de niet-medische contactberoepen mochten opstarten stond ik met een bang hartje op de dienst spoedgevallen voor een foto van mijn polsen en een scan van mijn hoofd. Ik zag mijn lockdown al verlengd worden met 6 weken. Gelukkig viel het allemaal mee en hield ik er enkel maar wat blauwe plekken aan over.

Wat spookt er dan door je hoofd

Die avond kon ik de slaap niet vatten, “wat als” er toen net een auto passeerde of een tram, “wat als” ik op een scherpe rand was terecht gekomen. Allerlei rampenscenario’s flitsten door mijn hoofd. Ga ik nog wel terug durven lopen, “wat als” ik weer val ..

Misschien ben ik wel een beetje negatief en denk ik soms nog te vaak in “rampenscenario’s”, maar ik kan je wel zeggen dat ik het laatste jaren wel wat technieken heb geleerd om mezelf in een “feel-good-movie” te zien. Visualisatie, affirmatie en dankbaarheid zijn ongelooflijk krachtig om een positieve vibe te creëren.

Herpakken

Vandaag ben ik terug gaan lopen, ik koos er voor om dezelfde route te nemen. Ik was heel alert en liep zonder problemen mijn route. Ik loop immers al 15 jaar en heb al duizenden kilometers op mijn teller ZONDER TE VALLEN. Ik geloof heel sterk in mijn eigen kunnen, ik ben een rustige loper, ik ken mijn lichaam en ik heb ook mijn grenzen leren kennen. Ik wilde mezelf uitdagen om op die manier terug het vertrouwen te krijgen in mijn looptrainingen.

Waarom zou ik dan terug opnieuw vallen!

Angst is een emotie

Angst is een emotie en kan verschillende vormen aannemen. Je kan bang zijn voor een gevaarlijke hond, je kan angst hebben voor iets dat nog moet komen, angst om de vallen, faalangst. Vaak gaat angst ook gepaard met stress.

Angst kan je leven negatief beïnvloeden. Je gaat minder goed slapen of je wordt midden in de nacht wakker. Je kan je minder concentreren en misschien ga je bepaalde situaties vermijden. Angst is een overlevingsmechanisme, het helpt je alert te zijn. Het is normaal dat je af en toe wat angstig bent. 

Het is belangrijk om na te gaan wat het doet met je lichaam en wat de aanleiding is van je angstaanvallen. Gaat dit je leven bepalen, functioneer je minder goed, blijf er dan vooral niet mee zitten, heb je een vermoeden van angststoornissen contacteer dan je huisarts.

Heb je vragen over je emoties, je stressoren of heb je het gevoel dat je tegen een burn-out aanloopt, blijf er niet mee zitten, spreek erover. Als stress- en voedingscoach help ik je graag verder. We bespreken jouw situatie en brengen je klachten in kaart en bekijk ik wat ik voor jou kan betekenen.

Ik werk zelf met een netwerk van coaches en therapeuten en verwijs ook graag door indien het niet mijn vakgebied is.