De meningen hierover zijn verdeeld. Vroeger werd er gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd zou moeten zijn, en dat we ’s avonds een lichte maaltijd zouden moeten eten. Het ontbijt is een klassieker omdat we voor dat we gaan werken meestal iets eten om energie te krijgen. Maar is het ontbijt dat wij doorgaans eten wel voldoende wat betreft energie.
Hoe ziet jouw ontbijt er uit? Ben jij een klassieke brood met beleg ontbijter of ga je voor de variatie met fruit, noten, yoghurt, pannenkoeken of zelfs een hartig ontbijt met spek, eieren, groenten of zelfs vis of vlees.
Een boterham met choco of een kom cornflakes met melk. Dat is niet bepaald een voorbeeld van een gezond ontbijt, laat staan een ontbijt dat zorgt voor energie. Een fruitontbijt met havermout, zaden of pitten zou dan een beter alternatief zijn. Heb je helemaal geen behoefte aan het ontbijt, luister dan naar je lichaam en eet je ontbijt in de loop van de voormiddag.
Ontbijt = BreakFast .. of breek het vasten … tijdens de nacht wordt ons lichaam en voornamelijke onze lichaamscellen en onze organen helemaal ge-reset, een belangrijk proces tijdens onze slaap. Slaap je te weinig dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid, je gewicht, je stresslevels.
Onze voeding is niet meer wat het is geweest, het aantal voedzame nutriënten in onze voeding nemen af. Je omgeving zorg er ook voor dat onze hormonen op hol slaan, dat de opname van nutriënten niet meer goed functioneert. Huishoudelijk producten, emulgators, additieven in onze voeding, medicatie, stress en gebrek aan beweging dragen er ook toe bij dat we niet goed bezig zijn.
Zorg voor een goede planning, ben je zoals ik een chaoot, maak dan een planning voor een hele Stap. Als ik dit niet doe, is meestal de koelkast leeg in het midden van de Stap. Plan je gerecht op voorhand en deel je gerechten op onze facebook groep. Het is altijd leuk om recepten van mekaar te leren kennen.
Het doel is om minstens 500 gr groeten per dag te eten. Dit kan door je groentemaaltijden te spreiden over de dag. Dagelijks 500 tot 800 gram groenten zou de regel moeten zijn. De doorsnee Belg komt amper aan 100 gram. Eet 2 keer per dag groentjes in plaats van 2 keer per dag boterhammen!
Ben je een vleeseter, beperk dan vlees to max 2 tot 3 keer per Stap en liefst niet te veel rood vlees. De voeding die die dieren hebben gekregen kan ook sporen van medicatie en hormonen bevatten zodat wij ze uiteindelijk ook weer binnenkrijgen. Zoek een goede beenhouwer en vraag naar de herkomst van het vlees. Voeg ook 1 of 2 keer per Stap vis toe aan je gerechten en dan liefst kleine vette vis.
Wees niet bang van vetten. Vetten hebben we nodig. Voorbeeld van onze celmembraan laten zien. Vetten zijn noodzakelijk in ons voedingspatroon. Begin jaren zeventig dacht men de vetten door oorzaak waren van hart- en vaatziekten en begon men vetvrije producten te introduceren.
De opkomst van light producten, vetarme maaltijden! Helaas zit dat nog altijd in ons geheugen dat vet slecht is. 1 gram vet levert ongeveer 9 kcal, dus je krijgt er energie van, terwijl 1 gr suiker slecht 4 kcal oplevert. Vandaar waarschijnlijk de misvatting dat vetten slecht zijn.
In alle voedingsmiddelen komen vetten voor en staan bijna altijd in dezelfde verhouding als de aanwezige eiwitten. Eiwitarme voeding heeft een laat vetgehalte zoals fruit, bessen, paddestoelen, groenten, granen en peulvruchten. Noten, zaden, pitten, kaas, vlees en vis zijn eiwitrijk en hebben een hoog vetgehalte.
Het probleem met vetten zijn vooral de toegevoegde vetten, de transvetten. Transvetten ontstaan wanneer een meervoudig vetzuur worden verhard of gehydrogeneerd. Het hardingsproces van de vetten zorgt voor een langere houdbaarheid. Voedingsmidelen die een industriële werking ondergaan hebben. We maken een onderscheid tussen harde vetten zoals dierlijke vetten, zacht vetten zoals melkvetten en vloeibare vetten zoals plantaardige olie.