20 groenten in 10 dagen Copy

Groenten, het belangrijkste bestanddeel op ons bord

We hebben vaak de gewoonte om elke week dezelfde groeten te eten. Tijdens deze 10 dagen daag ik je uit om elke dag een andere groente te eten. Tracht ook te variëren met verschillende groeten, zorg voor alle kleuren van de regenboog en durf ook iets nieuw.

Verwerk eventueel eens andere smaken in je gerecht om op die manier de bereiding en de smaak te leren kennen.

Als een baby start met groentenpap dan geven we hen alle soorten groenten en leren hen de smaken kennen. Het is een uitdaging om alle dagen een nieuwe groente uit te testen.

Hoe ga je te werk

Gebruik onderstaande lijst en vul alle dagen je groenten in. Stuur aan het eind van de 10 dagen mij je lijstje door.

Ik ben benieuwd.

Overzicht 20 groenten in 10 dagen

Canva afbeelding maken waar alle groenten kunnen worden ingevuld.

Ik ben razend enthousiast dat je bent ingeschreven voor de challenge en ook dit seizoen gaan we voor kleur, variatie en vooral veel experimenten, combineren en veel proeven. 

Groenten zijn een bron van  vitamines, mineralen, vezels en vocht en zijn heel belangrijk voor je lichaam. Groenten zorgen er ook voor dat toxische stoffen, die in onze darm zitten, beter worden afgevoerd.

Dagelijks ontvang je tips over voeding, wat is goed voor je lichaam en wat kan je beter vermijden.

Onderaan geef ik je een lijst mee met seizoensgroenten, de natuur geeft ons de groenten die we NU nodig hebben.

In het boodschappenlijstje zitten alvast een aantal nuttige voedingsmiddelen in die je best in huis haalt.

 

Op vrijdag 11/11 start de “Meer Vitaliteit op je bord” challenge. Hiermee wil ik je aanzetten om meer groenten te eten, meer variatie te brengen op je bord, meer kleur toe te voegen op je bord, wil ik je ook nieuwe smaken laten ontdekken.

Amper 5% van de bevolking haalt het gemiddelde van 300 gram groenten per dag. Ideaal zou je tussen de 500 en 800 gram groenten per dag moeten eten. Dit kan in de vorm van groenten-ontbijt-smoothies, soepjes, gestoomde groenten of rauwkost. Mogelijkheden genoeg.

DOE MEE en schrijf je in voor de challenge en daag ook je mede-challengers uit via de besloten Facebook groep. Je kan er recepten delen, mislukkingen delen, vragen stellen en vooral genieten van lekker eten.

Vaak krijg ik de vraag van mensen die alleen wonen of alleen voor zichzelf koken (terwijl de rest van de familie ofwel kieskeurig is of wel (nog) niet zo met groenten bezig is). De hoeveelheden zijn te groot of je wil niet alleen voor jezelf koken.

Laat het vooral niet aan je hart komen en doe gewoon waar je zin in hebt, koop die broccoli, prei, pastinaak of bloemkool. Je gaat merken dat door meer groenten te eten, je die hoeveelheid op 2 of 3 dagen wel kan opeten. 

Neem nu bloemkool. Maak voor jezelf je portie klaar, de rest kan je perfect verwerken in een bloemkool puree voor je kroost. Ben je alleen, maak dan een deel van de bloemkool klaar en hou de rest voor morgen. Op de 2e dag maak je bloemkool met andere groentjes in de oven. Of je maakt er een puree of soep van!