Zijn vrouwen nu echt multitaskers?

Vrouwen zijn multitaskers, tenminste dat wordt zo in de volksmond gezegd, maar is dat zo? We zijn mama, partner, huisvrouw, boekhouder, opvoeder, taxichauffeur, ontwerper, kok .. en dat allemaal naast ons werk. Toch wil ik dit niet veralgemenen want er zijn veel mannen die ook deze taken allemaal op zich nemen.   

Toch wringen wij ons steeds in bochten om het allemaal gedaan te krijgen, dus geen wonder dat we soms last hebben van spanningsklachten. 

Wat is de impact van stress

Angsten, stress en depressie komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Voeg daarbij nog onze hormonale schommelingen (premenstrueel, pre-menopauze, menopauze) en de daarbij gepaard gaande stemmingswisselingen dan kan het soms tot conflicten komen met jezelf en je omgeving, waardoor nog meer stress en spanningen de kop opsteken.

Wat kan je doen?

Vraag hulp .. en dat is voor vrouwen vaak al een hele moeilijke.

Hoe weet je dat je het te druk hebt?

Vrouwen zijn het gewoon om de zorg van de kinderen, de zorg van het huishouden op zich te nemen. Misschien hebben zij zelf in hun kindertijd nooit anders geweten. Als we kijken naar de evolutie zien we ook dat vrouwen meestal thuis bleven om voor de kinderen en het huishouden te zorgen. En wij zijn nog niet echt veel veranderd. Misschien ben jij een perfectionist en wil je de taakjes niet uitbesteden aan anderen. Of misschien wil je gewoon dat ze jou graag zien.

Denk eens even na waarom je dit doet.

Hoe dan ook, alles doen, altijd klaarstaan, een perfecte moeder, partner en collega zijn kan soms leiden tot vermoeidheid en slapeloosheid, laat staan plezier beleven en gemotiveerd zijn in het leven. Oei, nu klink ik wel heel negatief, maar dit is de realiteit, dit is wat ik vaak hoor in mijn praktijk.

Dit zijn tekenen van overspanning, te veel stress, risico op burn-out. Ga je deze signalen negeren dan kan dit leiden tot nog meer klachten, nog meer afzondering, tot burn-out.

Hoe ga je om met spanningsklachten

Zeg niet altijd JA als je iets gevraagd wordt. Er is op zich al genoeg “extra” werk dat op jou af komt zoals eens vlug met de stofzuiger rond gaan, of de kruimels van de tafel vegen, de vaatwasser inladen en uitladen, de was sorteren. Allemaal zaken die echt niet veel tijd kosten, maar die wel boven op jou andere taakjes komen. Als je altijd JA zegt tegen alles en iedereen, zeg je NEE tegen jezelf. 

Plan me-time. Net zoals je afspraken maakt voor je kinderen, doktersafspraken, familieuitstapjes, teammeetings, maak ook plannen voor jezelf, voor jou.Vrouwen zetten zich vaak op de laatste plaats.

Accepteer dat niemand alles kan doen, als anderen hulp aanbieden, accepteer dat dan. Laat je kinderen zelf hun bed opmaken, betrek hen bij het huishoudelijk werk, verdeel de taakjes in het huishouden. Ga niet de borden en kopjes in de vaatwassen opnieuw schikken omdat het niet volgens jouw handelingen is. Bedank je partner dat hij de boodschappen heeft gedaan, zelfs als heeft hij iets fout meegebracht.

Hulp vragen is geen zwakte

Een druk leven kan perfect in balans zijn, maar je moet het niet allemaal zelf willen doen. Vraag hulp, doe het samen en bedank je helpers voor wat zij gedaan hebben. Er is echt niks mis mee om huishoudelijke taakjes uit te besteden en in die tijd kan je jezelf verwennen en zeg je JA tegen jezelf.

 

 

Bron: Healthy Mind by VeryWell

Stress- en Burn-out coaching

Herken je jezelf hierin en hebt je vragen rond spanningsklachten aarzel dan niet om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. 

We bekijken samen met jou hoe we jouw klachtenpatroon aanpakken.

Ik werk volgens de procedures zoals voorgeschreven door de VESB, Verbond van Erkende Stress- en Burn-out coaches.

Contacteer me via info@edithgijsbregts.be of stuur een bericht naar 0477 60 76 26