Suiker was vroeger alleen voor de rijken

Oorspronkelijk bevatte onze voeding relatief weinig koolhydraten en zeker geen bewerkte koolhydraten, onze voeding bestond voornamelijk uit vetten en eiwitten. Suiker, en dan spreken we nog van natuurlijke suikers, de niet-geraffineerde vorm, was vroeger alleen voor de rijken en werd vooral gebruikt voor medicinale toepassingen. Het was pas in het begin van de 19e eeuw dat  suiker werd geïntroduceerd in de keuken.

Vandaag vinden we suiker in onze gerechten, suiker is een smaakversterker, een bewaarmiddel, een drug .. De industrie speelt hier gretig op in. Kijken we naar onze supermarkten, dan merken we dat meer dan 80% van onze voeding suikers bevat. Suiker vinden we terug in verschillende vormen, in allerlei kleuren en verpakkingen, de voedingsmarketing is big business en we trappen er allemaal in.

Vooral de verborgen suikers zijn de boosdoener. Lees daarom heel goed de etiketten zodat je de verborgen suikers in onze voeding leert kennen. Maltodextrine, maismoutsiroop, moutextract, palmsuiker, melasse, high fructose corn syrop, glucosesiroop, dextrose .. allemaal verborgen vormen van suiker.

 

Wat doet suiker met ons lichaam?

Door de consumptie van suiker stijgt het suikergehalte in ons bloed dan gaat de pancreas (of alvleesklier) insuline aanmaken. De insuline zorgt ervoor dat de suiker wordt opgenomen door onze lichaamscellen, hersenen en organen. Suiker dat niet onmiddellijk kan worden opgenomen wordt voor het grootste gedeelte opgeslagen als vet.

Cortisol, een hormoon dat wordt aangemaakt bij stress

Onze bloedsuikerspiegel stijgt als we gestresseerd zijn, dit is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Wanneer we worden geconfronteerd met een gevaar, spanning of stress, gaan we over op adrenaline waardoor de hartslag hoger wordt, de bloeddruk gaat omhoog, de bloedvaten in de spieren gaan openstaan en we maken cortisol aan. Cortisol zorgt er onder andere ook voor dat ons bloed sneller gaat stollen, bij eventuele verwondingen.

Deze “fight flight actie” is een natuurlijke reactie om ons te beschermen tegen spanning, angst of gevaar. Het lichaam wordt klaargemaakt om te vluchten of te vechten. Alle aandacht gaat naar overleving. Op dat moment worden andere organen en processen minder actief, vertering van voedsel, voortplanting is op dat moment niet belangrijk. Sta je onder voortdurende stress dat blijft de boog gespannen staan en kan dit leiden tot chronische klachten.

Kan je te dik worden van stress? Als cortisol, het hormoon dat ons beschermt tegen gevaar, continue wordt aangemaakt dan zou dat kunnen. Door stress ga je misschien minder bewegen, meer emo-eten? Of heb je gebrek aan discipline?

En fruit?

Fruit bevat veel fructose, fruit bevat ongeveer 15 gram fructose terwijl de hoeveelheden suiker die we per dag eten onder de vorm van toegevoegde suiker 5 tot 6 maal hoger zijn. Fruit bevat veel  vezels waardoor de suikers beter opneembaar zijn. Na de consumptie van fruit hebben we gewoonlijk geen al te hoge bloedsuikerspiegels. Fructose wordt vrij snel opgenomen in ons lichaam waarna het vrij snel (door onze lever) wordt omgezet in vet. Veel suiker, veel fruit eten wil zeggen dat er veel vetten worden aangemaakt.

Beperk het aantal stukken fruit per dag tot 1 max 2. Let op, druiven, bananen, kersen, mango, appels, ananas, kiwi en passievrucht bevatten de meeste suikers (tussen de 18 en 11% van hun totale gewicht). 

Honing, een alternatief voor suiker?

Honing bevat evenals suiker ook glucose en fructose, wat heel snel wordt opgenomen in ons lichaam, echter naast glucose en fructose bevat honing heel wat andere nutriënten zoals mineralen en spoorelementen. Gebruik honing met mate, kijk de herkomst na want er is veel namaak op de markt, maar hou er rekening mee dat het ook suiker is.

 

  • Wil je meer tips rond vitaliteit dan nodig ik je graag uit in onze besloten facebook groep
  • Heb je iets meer steun nodig dan kan je aan de slag gaan met het 10 dagen mini programma.
  • Wil je levenslang mijn support ga dan voor de BRAVE programma waar je via bewust naar je lichaam luisteren, komaf maken met je belemmerende overtuigingen en een hele portie voedingadvies en stress consulting MEER energie krijgt en bruisend door het leven kan gaan.

Doorbreek NU je vicieuze cirkel

Ik begeleid vrouwen van +45 met lichamelijke chronische pijnklachten waarbij we naar voeding- en levensstijl kijken. Met het doorbreek je pijncirkel traject wil ik jou laten zien dat het mogelijk is om je lichaam te aanvaarden zoals het is, met of zonder tekortkomingen, met of zonder pijn. Ik leer je bewust om te gaan met jouw lichaam en leven, ik geef je een nuchtere kijk op je leven, geef je inzichten van hoe het anders kan. We gaan aan de slag met je belemmerende overtuigingen en maken van je negatieve film een positieve film. Ik leer je naar je gevoelens kijken, hoe je met je emoties om kan gaan en hoe je ook leert nee zeggen. In dit programma leer je hoe je jezelf kan en mag aanvaarden. Het is ok om af en toe niet ok te voelen. Boek nu een gratis kennismakingsgesprek en ik zet je (virtuele) kopje thee al klaar. Edith

“Let food be thy medicine, and let medicine be thy food.”

Hippocrates