Een leven kan plots een hele andere wending krijgen

Mensen veranderen, tijden veranderen, interesses veranderen. Verandering zorgt soms voor bezorgdheid maar het kan ook spannend zijn. Maar soms kan je leven een totale omwenteling krijgen door ontslag, een echtscheiding, het verlies van een dierbare, depressie, burn-out of een langdurige ziekte.

Soms gaat het plots, soms vraagt het tijd en besef je het pas als je eenmaal ben aangepast aan je nieuwe leven. Iedereen maakt het wel eens mee, een moment dat je alles eens op een rijtje wil zetten.

Het is een proces waar je doorgaat, een proces dat in verschillende fasen verloopt. Het veranderingsproces,  gebaseerd op het rouwproces van Elisabeth Kubler-Ros, kan je toepassen op eender welke verandering in je leven.

Ontkenning

Je weigert de realiteit onder ogen te zien. Het is alsof je nog niet echt goed beseft wat er gaande is. Zorg ervoor dat je niet blijft zitten in deze fase en praat er over.

Woede: “Waarom ik?”

Eens de waarheid echt is doorgedrongen, ga je je allerhande vragen stellen. Waarom ik? Waarom gebeurt dit bij mij? Soms ervaar je ook boosheid en pijn.

Onderhandelen

In deze fase gaat men te onderhandelen en compromissen sluiten, met jezelf of met de anderen. Hoop op herstel is hier meestal een grote drijfveer.

Verdriet en depressie: ”Ik geef het op.”

Waneer je de realiteit gaat accepteren komen er ook veel onzekerheden, angst, verdriet en onderdrukte woede naar boven. Onderdrukte woede zet zich vaak vast op de lever. In deze fase krijgen mensen pijn in de gewrichten, hoofdpijn, migraine en slapen slecht. Zorg dan vooral goed voor je lichaam. Luister naar je lichaam, beweeg, eet gezond en laat je af en toe verwennen. Een goed gesprek, een massage, reflexologie of op stap met een goede vriend of vriendin kan wonderen doen. Je verdient dit.

Aanvaarding: “Kijk naar de toekomst, niet naar het verleden”

Heb je voldoende tijd besteed aan de vorige fases dan kan je de realiteit accepteren. Je berust er in en  Je kan het loslaten en je kan verder gaan. Kijk naar de toekomst en val niet telkens terug op hoe het was of hoe je je vroeger voelde. Ga ook bij jezelf na wat jou gelukkig maakt, wat geeft jou energie en wie steunt jou in dit proces. Aanvaarding en verandering maken je sterker. Vaak kan je dit niet alleen, je omgeving kan je hierbij steunen. Aanvaard die steun dan ook.

Hoe zit dat bij jou?

Zit jij ook in een fase? Laat mij weten wat jou gelukkig maakt? Wat zit je dwars? Hoe ga jij om met hoogtes en laagtes? Praat er over en geniet van de kleine dingen, de kracht van de natuur, de liefde die je mag geven en krijgen, wees positief, geloof in jezelf en hou van jezelf.

Warme groeten,

Edith