Periodiek vasten of intermittent fasting

Sinds enkele maanden hebben mijn man en ik onze voeding- en levensstijl een andere wending gegeven. Geïnspireerd door het boek 16:8 van Servaes Bingé zijn wij onlangs gestart met intermittent fasting.

Het is niet WAT of HOEVEEL we eten, maar wel WANNEER. Periodes van ETEN en VASTEN bewust afwisselen.

Vandaag de dag kennen we geen schaarste meer, er is eten in overvloed en het is ook overal aanwezig. Maar ons lichaam is nog niet aangepast aan die veranderende voeding- en levensstijl. Wij verschillen amper 0.5 tot 1% van onze voorouders.  Onze voorouders leefden van planten, bessen, zaden. Af en toe werd er een grotere prooi gevangen en in die periode was er overvloed, nadien was er vaak schaarste. 

Met periodiek vasten of intermitterend vasten gaan we schaarste na bootsen.

Verschillende soorten intermittent fasting (IF)

  • Alternate day fasting: afwisselend een dag ETEN – een dag VASTEN (max 50 kcal/dag)
  • Periodiek vasten: periodes van 24-48-72-96h vasten, daarna eten wat je wil
  • Time restricted feeding: meest poplulaire 16:8 (8h eten – 16h vasten), voor sommige mensen (lage bloedsuikerspiegel) is 14:10 eerder aangewezen. Zij verbranden zeer snel suikers en nemen bijgevolg ook meerdere kleine maaltijden.

Voordelen van intermittent fasting (IF)

Je lichaamprocessen worden hersteld tijdens het vasten. Elke keer als je eet krijgt je lichaam een signaal dat er eten moet worden verteerd en dit vraagt veel energie van je lichaam.

Vanaf het moment dat er eten in je mond komt worden er enzymen aangemaakt om de vertering te starten. Verteren van voedsel verloopt in verschilende stapjes, elk orgaan communiceert met mekaar en het doel van de vertering is om voeding om te zetten in energie.

Vasten vermindert ontstekingen in je lichaam. Tijdens het vasten geef je rust aan je organen en worden beschadigde cellen hersteld, het vermindert chronische ontstekingen en toxische stoffen worden afgevoerd.

Het herstelt je insulinegevoeligheid. Te veel suiker in je lichaam maakt je moe en loom. Door vastenperiodes in te lassen gaat je suikerspiegel in je lichaam stabieler worden. Minder suikerpieken, betere controle van je maaltijden helpen je hart en je bloedvaten gezond te houden en het gaat veroudering tegen.

 

Wat is mijn ervaring met intermittent fasting

Hormoonmedicatie zorgde er bij mij voor dat het alsmaar moeilijker was om mijn gewicht onder controle te houden. Ik was op een paar jaar tijd bijna 10 kilo bijgekomen en ondanks mijn pogingen om enkele kilo’s af te vallen voelde ik mij alsmaar lomer,  ik voelde mij opgeblazen en ik sliep minder goed.

Ik volgde een koolhydraatarm en eiwitrijk voedingsschema (al dan niet aangevuld met vervangmaaltijden), zorgde voor extra porties groenten en geen suikerrijk fruit (ik at bijna alle dagen op bananen, mango’s en ananas = veel suikers). Hierdoor lukte het mij toch om de extra kilo’s te verliezen. 

Om mijn gewicht onder controle te houden ben ik gestart met intermittent fasting, met deze manier van leven is het voor mij veel gemakkelijker om mijn gewicht onder controle te houden, ik slaap beter en kan mij beter concentreren.

Ik word ‘s morgens niet meer moe en loom wakker en ik merk het vooral tijdens mijn looptrainingen. Ik ben in volle voorbereiding voor de virtuele marathon van Antwerpen (de echte marathon is door Corona een jaar is uitgesteld). Tijdens de weekends wil dit zeggen dat je looptrainingen doe van 2 tot 3u. 

Ik loop nu die duurtrainingen op een nuchter maag, aan het einde van mijn vasten periode en met enkel een voorraad water bij. Vroeger had ik tijdens dit soort trainingen sportdrank en energiegels (vol met suiker) bij. Het herstel na die duurlopen is ook merkelijk beter in vergelijking met vroeger. 

Mijn suikerverslaving heb ik voldoende onder controle, maar tijdens de weekends mag er al eens iets lekkers worden gegeten en lekkers, een ijsje, een stukje chocolade en een glaasje wijn.

Hoe starten met Intermittent fasting?

Doordat mensen het ontbijt gaan ‘overslaan’ vrezen ze dat ze geen energie zullen hebben, dus start door je eerste maaltijd met 2 uur uitstellen. Neem dan een gezonde snack en wacht dan nog 2 uur vooraleer je je eerste grote maaltijd neemt. 

Na enkele dagen ga je door het vasten een euforisch gevoel krijgen, er wordt dopamine en serotonine aangemaakt in het lichaam.

Tijdens de vastenperiode drink je enkel het volgende:

  • Water
  • Zwarte koffie. Geen melk, suiker of zoetstoffen.
  • Groen thee. Geen fruit thee, geen gember, …
  • Matcha

De cafeïne in koffie zorgt voor een kortstondige (40 min) energieboost. Matcha zal meer geleidelijk en constant, gedurende 3 tot 6 uur, energie afgeven.

Tijdens je “eet-periode” moeten niet minder calorieën gegeten worden, maar de frequentie van eten moet kleiner worden. Ben je gewend van 3 keer per dag te eten met 2 of 3 tussendoortjes, dan ga je nu naar 2 maaltijden.

Je mag eten wat je wil, maar tracht wel een gebalanceerde maaltijd te nuttigen. Om gewicht te verliezen moet je streven naar een negatieve energiebalans = minder calorieën eten dan je kunt verbranden.  

Door bewuster met je voeding bezig te zijn, ga je ook anders eten

Intermittent fasting iets voor jou?

Als stress- en voedingscoach bekijken we alle peilers in jouw leven, zowel lichamelijke als emotionele klachten worden in kaart gebracht.

  • Wat hebt jij nodig?
  • Wat is jouw doel?
  • Wat is je relatie tot voeding?
  • Neem je medicatie? Medicatie kan je suikermetabolisme vertragen.
  • Heb je voldoende diepe slaap?
  • Beweeg je voldoende?

Samen maken we een tijdlijn van jouw klachten. Op deze manier brengen wij in kaart wie jij bent en wat jij nodig hebt. Iedereen is uniek en dat vraag ook een unieke aanpak.

Meer weten

Contacteer me vrijblijvend voor een gesprek, dit kan ook via een online gesprek.