Lavendel, één van mijn favorieten en zo veel mogelijkheden.

De geur van de Provence.

De echte lavendel is de meest bekende soort in het lavendelgeslacht en vinden we vooral terug rond het Middellandse zeegebied. Of je nu de etherische olie of het hydrolaat gebruikt, er thee van wil maken of gewoon je linnenkast wil opfrissen er zijn tal van toepassingen voor lavendel.

Etherische olie is een veelzijde olie en is helend bij kleine wondjes, licht verdovend bij pijn en brandwonden, werkt kalmerend op de huid bij insectenbeten. Het heeft een ontspannende werking en versterkt het immuunsysteem.

Het hydrolaat heeft een honingachtige, zoet geur, de smaak daarentegen is kruidig, lichtjes bitter en doet niet echt aan lavendel denken. Lavendelhydrolaat werkt verkoelend en is ideaal bij jeuk. Het hydrolaat wordt meestal gebruikt in de huidverzorging en is geschikt voor alle huidtypes. Spray lavendelhydrolaat voor het ontharen, het voorkomt kleine ontstekingen.

Lavendelhydrolaat kan ook worden ingenomen vlak voor het slapengaan Hydrolaten hebben een beperkte houdbaarheid en worden bij voorkeur bewaard in de koelkast.

De gedroogde bloemen kan je gebruiken voor een lavendelsiroop, een aftreksel van lavendelbloemen werkt enorm rustgevend. Een extra portie lavendelbloemen in mijn kruidenmengsels zorgen voor een hemelse drank.

Binnen de aroma-reflexologie gebruik ik vooral spijklavendel voor de ontstekingswerkende en immuunstimulerende en slijmoplossende werking. Alle endocriene zones, borststreek en zonnevlecht krijgen hierbij extra aandacht. Door het hoge cineol- en linaloolgehalte is spijklavendel zeer effectief bij virus-infecties.

Warme groeten,

Edith