Hoe zit dat nu met ons immuunsysteem?

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen indringers (bacteriën, virussen, schimmels, toxische stoffen, maar ook onverteerd voedsel, zoals eiwitresten, vetresten). Als je geboren wordt dan heb je een aangeboren immuunsysteem, deze hangt uiteraard af van de gezondheid van de mama (en papa). De specifieke afweer of het specifieke immuunsysteem wordt ontwikkeld in de eerste 3 levensjaren. Te veel hygiëne, antibioticia, vaccinaties kunnen het immuunsysteem beïnvloeden. Hoe en waar je leeft, wat je eet, hoeveel stress je ervaart en of je al dan niet goed slaapt heeft ook een impact op je immuunsysteem.

Draait je immuunsysteem op volle toeren en ben je steeds een vechten tegen allerlei kwaaltjes dan gaat je lichaam je een signaal geven. Een verkoudheid, chronische vermoeidheid, spier- of gewichtsklachten en in extreme gevallen chronische aandoeningen. Daarom is het belangrijk om je weerstand te verhogen, je lichaam te beschermen tegen indringers 

 

Je voelt je moe

Als je immuunsysteem op volle toeren draait, of om het met de woorden van onze docent Margot Peineman te zeggen “als de soldaten uit de barakken zijn gekomen en alle troep moeten opruimen“, dan heeft het lichaam geen energie meer om iets anders te doen.

Alle energie gaat naar overleven. 

Naar je lichaam luisteren is heel belangrijk, maar wij gaan steeds maar vooruit. Af en toe eens op de rem gaan staan is zeker geen overbodige luxe.

 

Wat doe je dan?

Laat die soldaten zijn werk doen en zorg voor voldoende rust, maak plaats in je agenda om te recupereren, zorg voor een goede nachtrust. Het enige wat je wil is met een kopje gember-kaneel-kardemom thee in de zetel of je bed te zitten.

Om je immuunsysteem te ondersteunen, om je weerstand op te bouwen zijn er verschillende zaken nodig. Het is altijd een en-en verhaal. Met een pilletje of een nachtje goed slapen ga je er niet komen.

Je lichaam heeft meer nodig en geloof me vanaf het moment dat je lichaam signalen geeft heeft je zelfgenezend vermogen al heel wat gedaan om jou energiek en vitaal te houden.

Vanaf het moment dat je iets begint te voelen is het al 5 voor 12, nee misschien al wel 5 na 12.

Hoe kan je weerstand terug opbouwen, je weerstand verhogen

  • Eet voldoende groenten en bij voorkeur 2x per dag. Iedereen zou minstens 500 gr groenten per dag moeten eten. Groenten zorgen voor een gezonde darmflora. Beperk de inname van geraffineerde suiker en zuivelproducten (vervang je kop warme melk door een kopje plantaardige notenmelk). Zorg voor basische voeding en vermijd voeding die verzurend werkt zoals suikers, geraffineerde producten, bereidde gerechten. Ga voor pure voeding. In deze blog lees je er meer over.
  • Drink voldoende water. Je verliest, afhankelijk van je leeftijd, fysieke activiteiten, geslacht, 1 tot 2 liter vocht per dag. Dit moet je aanvullen in de vorm van water of waterrijke groenten.
  • Ga elke dag op hetzelfde tijdstip slapen en sta ook op hetzelfde tijdstip op. Het verstoren van de biologische klok heeft een impact op je gezondheid. Daglicht is deze tijd van het jaar schaars en donkere dagen zorgen vaak voor gestoorde of slapeloze nachten.
  • Dagelijks een half uurtje stappen geeft je energie. Buitenlucht en buitenlicht is dan ook essentieel voor een gezond slaap-waak ritme. Tekort aan vitamine D kan ook leiden tot slaapstoornissen.
  • Neem voldoende ontspanning in de vorm van meditatie, massage, voetreflexologie en zorg dat je lichaam echt tot rust komt. Een spannende film is ook ontspannend, maar je hersenen blijven nog op volle toeren draaien.
  • Er zijn ook verschillende hydrolaten of kruiden die jou kunnen helpen om je immuniteit te verhogen

Hoe gaat het nu met jou?

Ik ben gezondheidscoach en help jou om je energie te verhogen, bij mij kan je terecht voor een 1 op 1 vitaliteits coaching traject, waarbij we stap per stap alle peilers naar een gezonde levensstijl aanpakken, via coaching, reflexologie, voedingadvies maar evengoed structuur en planning.

Dit traject is een VIP traject en jij krijgt van mij de volle aandacht.

Ben je iemand die het graag op eigen houtje doet dan heb ik voor jou mijn online B.R.A.V.E. traject en waarbij we in 60 dagen alles aanpakken om van bewust leven naar meer energie te gaan, nadien nodig ik je maandelijks uit voor de groepssessies.

In beide trajecten ga je eerst bewust stilstaan bij jouw leven, we maken een tijdlijn van jouw leven waarbij we alles in kaart brengen, slaap, voeding, stress, werk, beweging, structuur en bioritme. Het is belangrijk om eerst stil te staan bij jouw proces alvorens echt verandering aan te brengen. 

Wil je hier meer over weten, boek dan NU een BOOST gesprek, ik luister naar jou en jij beslist wat voor jou het beste past.