Ben jij ook een gewoontedier?

We houden ons steeds van aan gewoontes, tradities, iets wat vertrouwd is voelt goed. Soms is het wel eens goed om af te stappen van die gewoontes, met meer afwisseling krijg je meer energie en fun!

Meer variatie op je bord, zorgt ook voor meer energie en meer vitaliteit in je dagelijks leven. Dagelijks kom ik mensen tegen die vermoeidheid zijn, geen energie hebben, vaak verkouden zijn en regelmatig last hebben van hun spijsvertering of hun gewrichten. Ons lichaam heeft bepaalde vitaminen en mineralen nodig om goed te functioneren. Die vitaminen en mineralen krijgen we vooral binnen via onze voeding.

Vaak heb ik het gevoel dat er te weinig variatie zit in onze maaltijden, dat we te weinig nieuwe groenten leren kennen. Doordat alles allemaal veel sneller moet gaan, besteden we minder tijd om echt stil te staan bij wat we eten. Vele boekenkasten staan vol met kookboeken van bekende en minder bekende Vlamingen of koks van heel de wereld. Hoeveel van die boeken zijn een onderdeel van een hype.

Ons Kookboek

Als kind kende ik maar één kookboek “Ons Kookboek” van de Boerinnenbond en elke kleinkind kreeg van moemoe “Ons Kookboek”  cadeau. Waarschijnlijk één van de meest gebruikte kookboeken in België. Mijn boek heeft al heel wat doorstaan, sommige bladeren plakken vast van de suiker of de sauzen, extra aanwijzigingen werden toegevoegd om te gerechtjes te verduidelijken of te personaliseren.

Hoe komt het dan dat er zo weinig variatie is in onze voeding, hoe komt het dat telkens weer opnieuw naar dezelfde groenten grijpen. Die tientallen nieuwe kookboeken in mijn kast hebben niet diezelfde stormen doorstaan als “ons kookboek”. We zijn gewoontedieren, iets wat goed voelt wil je niet veranderen.

Gewoontes geven ons een soort houvast, geruststelling, het bezorgt ons geen stress. Positief dus.  Daar staat tegenover dat gewoonten ook tot negatieve aspecten kan leiden. Het is zelf wetenschappelijk aangetoond dat je, als je moe bent, je gemakkelijker naar oude gewoonten grijpt, je hebt immers de energie niet om iets nieuws te proberen.

Kom je bijvoorbeeld vaak moe thuis van je werk en is er niemand die voor je kookt, dan is de kans groter om slechtere eetgewoontes aan te nemen. Een snelle pizza, een boterham met kaas of in mijn geval met choco. De kans is groot dat je in herhaling valt.

Ken je lichaam

Tien jaar geleden liep ik mijn eerste marathon in Eindhoven.

Wat heeft dit te maken met variatie op je bord?

Wel, door intensief te sporten heb ik mijn lichaam leren kennen, leerde ik ook mijn grenzen kennen. Leerde ik ook wat goed wat voor mijn lichaam en hoe ik met je juiste voedingsmiddelen een optimaal resultaat kon bereiken en vooral hoe ik blessurevrij kan blijven lopen.

Nu, 10 jaar later, is het marathon virus nog steeds aanwezig en hoop ooit nog eens deel te nemen aan één van de wedstrijden. Wat voor mij belangrijk is dat je je goed voelt, voldoende beweegt en dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Vandaag wordt er minder gesport, maar ik ben veel bewuster bezig met wat de natuur ons te bieden heeft. Ik ga bewuster om met voeding en ik heb geleerd wat goed is voor mijn lichaam en wat niet.

Lekker eten met vrienden of familie, een extra glaasje wijn of een heerlijk dessertje met chocolade,  zorgen er soms toch wel voor dat ik mij terug tot de orde moet roepen!

De vitality & life lente challenge

De “lente-groenten”challenge is voor mij een uitdaging. Op de groentemarkt vind je meer dan sla, tomaten, prei of wortelen. Tot voor kort waren vele groenten  ook voor mij onbekend, laat staan hoe je ze moet klaarmaken. Ondertussen geniet ik van de experimenten en al er iets mislukt, probeer ik het toch opnieuw.

Je ontvangt van mij

  • een welkom e-mail
  • dagelijks tips over wat voeding met ons lichaam doet
  • welke voeding je energie geeft
  • hoe je kan nagaan of je vertering goed werkt
  • hoe je lichaam functioneert als je gestresseerd bent
  • een lijstje met seizoensgroenten, boodschappenlijstjes
  • mijn experimenten in de keuken met de recepten
  • tips rond vitaminen en mineralen
  • motivatie berichtjes
  • veel foto’s

Samen leren we nieuwe groentjes ontdekken, via de Vitaliteit of je bord facebookgroep delen we recepten en stimuleren we mekaar. Zo zorgen we dat het groenten- en gezondheidsvirus wordt verspreid.