De nieuwe voedingsdriehoek, ben je voor of tegen?

Of het nu de recepten van Pascale Naessens of die van Sandra Bekkari zijn, Jeroen Meus of Jamie Oliver, iedereen heeft zijn kwaliteiten en elk op zich hebben hun eigen invalshoeken en kwaliteiten. Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden en dan spreek ik nog niet over de vele foodblogs waar je nog meer heerlijke receptjes kan vinden. Gelukkig is er zo veel keuze, maar dat maakt het er allemaal niet gemakkelijk op. Wees vooral creatief en zorg voor variatie, maak bewuste keuzes en overdrijf niet met je porties.

Het traditioneel ontbijt met boterhammen en de klassieke combinatie “aardappelen-groenten-vlees” is bij vele gezinnen nog dagelijkse kost. Mijn ontbijt bestond 10 jaar geleden ook nog uit boterhammen met beleg, in mijn geval was dat choco of confituur. Tijdens de lunchpauze at ik weer boterhammen en ‘s avonds een volwaardige maaltijk met soep, aardappelen, groentjes en vlees. 10 jaar geleden, rond mijn 40e ben ik intensief beginnen sporten en waren gerichte voedingskeuzes heel belangrijk, waardoor mijn eetpatroon volledig veranderde. Ik voelde mij veel beter, ik had meer energie en wat nog belangrijker was, was blessurevrij sporten.

De voedingsdriehoek is een mooie richtlijn, net zoals “10000-stappen-per-dag” ook een richtlijn is voor gezond en vitaal leven. Afhankelijk van je lichaamsbouw, je gezondheid, je leeftijd ga je hier anders mee om moeten gaan en ga je andere accenten leggen.

Wat mij wel opvalt is dat de groenten bovenaan staan en daar hou ik wel van. Groenten bevatten veel vitaminen en mineralen en zorgen voor een boost aan energie. Een gouden regel voor een gezonde, gevarieerde voeding is dat je 2 keer per dag groenten eet en liefst 500 tot 800 gram per dag. Vind je dit te veel, doe dan mee aan de groentenchallenge en ontdek welke seizoensgroenten jou energie geven. Je zal merken dat 500 gram groenten per dag echt niet veel is. Tijdens de herfst zijn het vooral bollen, knollen en wortels die ons energie geven.

De lichtgroene zone bevat voor mij nog net iets te veel dierlijke producten. Elke dag worden er meer dan 800.000 dieren afgeslacht om uiteindelijk op ons bord te belanden. Een doorsnee Belg eet ongeveer elk jaar zijn eigen gewicht in vlees. (GVA 04/08/2017). Af en toe een stukje vlees is zeker aan te raden, maar niet alle dagen. Bewerkte voeding en bewerkt vlees, zoals bv salami, bevat veel bewaarmiddelen, suiker, zout en additieven die onze smaakpapillen prikkelen.  Wil je toch een stukje vlees eten, zorg dan dat het dier nog in de benaming wordt vermeld, zoals ossenvlees, rundvlees, kip. Maak je bereidingen zelf, dan weet je wat je eet.

De rode bol vind ik toch wel grappig, “zo weinig mogelijk“. Wat is de definitie van “zo weinig mogelijk”? Wat voor de ene weinig is, is voor de andere veel. Wat heeft je lichaam nodig en wat niet. Jij beslist zelf wat kan en niet kan, maar weet dat voedingsmiddelen uit de rode bol  geen optimale voeding zijn, er zitten geen voedingstoffen in, het is enkel vulling, het zijn lege calorieën. Je krijgt er geen energie van.

Vitaliteit is niet alleen voeding,  je levensstijl, je werkomgeving, je relaties, je positieve mindset en beweging zijn mee verantwoordelijk voor een vitaler, energieker leven.

Oktober zuiveringsmaand

Op 1 oktober start de groentenchallenge, waarmee wil ik jou uitdagen om samen met mij meer variatie te brengen in jou eetpatroon, meer kleur op je bord, meer vitaliteit op je bord.

Van 10 tot 20 oktober besteden we extra aandacht voor onze darmen en onze longen. Al de toxische stoffen die zich hebben opgestapeld in de darmen en in de longen worden op een natuurlijke manier verwijderd om op die manier onze immuniteit een boost te geven. Zo ga je volle energie de winter in!

Doe jij ook mee?

Heb je vragen omtrent je voedingsgewoonten, levensstijl en wil je meer energie halen uit voeding. Vraag een gezondheidsanalyse aan en ontvang tips waar je mee aan de slag kan gaan.

Foto: gezondheidsdriehoek Gezond Leven