Back to work

Na enkele weken afwezigheid wegens ziekte kan ik nu eindelijk terug de draad oppikken. Soms wordt je leven helemaal overhoop gehaald. Midden maart kreeg ik de diagnose borstkanker. Dit doet je even stilstaan, veel vragen en veel ongeloof. Waarom ik? Wat staat er mij te wachten? Hoe ga ik hieruit komen? Ga ik nog wel kunnen werken? Wij zijn nu 3 maanden later en 5 weken na de operatie voel ik mij echt goed. Alles is heel goed verlopen en ik moet geen nabehandelingen krijgen, geen bestraling en geen chemotherapie.

Als ik nu terugkijk op de die periode dan voel ik mij nu veel rustiger, ik heb mijn lichaam beter leren kennen en kan nu meer dan ooit mijn grenzen beter bewaken. Rust, ontspanning en je eigen grenzen kennen is heel belangrijk in het herstel.

Bevolkingsscreening

In België en blijkbaar ook in Nederland (heb ik ontdek via de borstkanker lotgenoten forums op Facebook) moet je op je 50e verplicht een mammografie laten uitvoeren. Er worden heel wat geschreven over het wel of niet uitvoeren van een mammografie. Ook ik heb hierover getwijfeld toen ik de brief kreeg. Ik heb 15 jaar geleden een mammografie laten uitvoeren en ik had echt geen zin om die marteling weer door te staan.

Ik deed het toch, ik ging naar die afspraak en ik heb er zeker geen spijt van. Wat als ik het niet zou gedaan hebben? Een tikkende tijdbom? Dan had ik het misschien jaren later ontdekt en was de diagnose misschien veel ernstiger. Controleer ook zelf regelmatig je borsten, bij twijfel raadpleeg onmiddellijk je gynaecoloog of huisarts.

Tip om borstkanker te vermijden

  • Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon, veel groenten, minder vlees en fruit (niet overdrijven met fruit), geen geraffineerde suikers en bewerkte voeding
  • Beperk het alcohol, cafeïne en suiker gebruik
  • Beweging: het is belangrijk om regelmatig (= alle dagen) te bewegen, stevig stappen, joggen of lopen. Blijf ook actief in de menopauze.
  • Wacht niet te lang om kinderen te krijgen en geef borstvoeding (min. 6 maanden)
  • Zorg voor stress vrije momenten: reflexologie met of zonder aromatherapie, mindfullness, yoga
  • Laat af en toe de boel gewoon voor wat het is en las af en toe een dagje me-time in

Ik voldeed aan alle tips en toch kreeg ik borstkanker, het kan iedereen overkomen. Maar zelfs tot op vandaag geloof ik nog sterker in, jezelf goed verzorgen, stress te vermijden en je innerlijke kracht opbouwen. Het is ook mijn positiviteit, mijn innerlijke kracht en gezonde levensstijl die er voor zorgen dat ik 5 weken na een operatie van 10h er terug met volle moed wil invliegen.

Lees meer over mijn borstkankerverhaal op mijn Vitaliteit en Kanker blog.

Het je vragen, aarzel niet om mijn te contacteren.

Edith