Dag tegen kanker 19 oktober 2017

Dag tegen kanker

Kom op tegen Kanker organiseert vandaag haar 18e “Dag tegen kanker”.  In alle ziekenhuizen worden de kankerpatiënten extra in de watten gelegd. En zij verdienen dat.

Kanker is een ingrijpende ziekte en het raakt ons allemaal, het kan niet genoeg benadrukt worden. Ikzelf kreeg de diagnose in maart 2017, de vloer onder je voeten verdwijnt, veel twijfels, veel angsten, veel vragen. Op dat moment is de behandeling, operatie en herstel de eerste prioriteit. Doordat ik geen chemo en geen bestraling kreeg ben ik vrij snel na mijn operatie terug aan de slag gegaan, wat niet voor iedereen zo evident is.

Risicopatiënt

Ik blijf een risicopatiënt en neem nog steeds medicatie om herval te vermijden. Ook hier is het belangrijk om je lichaam te leren kennen, je positief opstellen en jezelf te verzorgen. Een evenwichtige en gezonde levensstijl en beweging zijn hierbij heel belangrijk. Op die manier is het voor mij mogelijk om het te aanvaarden en vooral om er mee om te gaan.

Verbinding

Kanker schept ook een vorm van verbinding, lotgenoten zoeken mekaar op, steunen mekaar, maar ook familiebanden worden hechter. Je staat meer stil bij je leven, je gaat alles bewuster beleven, meer genieten van de kleine dingen en je geen zorgen maken over futiliteiten.

Je loopbaan

Ben jij, net zoals ik, ook getroffen door kanker en vraag je je af hoe het nu verder moet met je loopbaan. Ben je al terug opnieuw beginnen werken of blijf je het uitstellen? Hoe reageert je omgeving als je “weer” een dag afwezig ben voor controle of bijkomende onderzoeken? Loop je hierdoor vast in je job of vrees je dat je hierdoor kansen mist? Via een loopbaancoach bekijken we jouw interesses, jouw passies en maken we een nieuw loopbaanplan op. Je bent immers niet meer dezelfde persoon als voor de diagnose.

Heb je vragen of wil je een kennismakingsgeprek, aarzel niet om mij te contacteren.

Edith

afbeelding: dagtegenkanker.be

Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someoneShare on Facebook14Share on LinkedIn4

Vragen over je loopbaan? Hoe moet het verder?

Herken je dit?

  • zit je met vragen over je loopbaan
  • wat doe ik met al die berichten over burn-out
  • heb ik een bore-out
  • ik durf het niet aan mijn baas te vragen
  • ze zullen mij uitlachen
  • ik kan ’s morgens niet uit mijn bed
  • ik ben de ganse dag moet

Wat kan loopbaancoaching voor jou betekenen?

Wist je dat je met loopbaancoaching jezelf leert ontdekken, je competenties, je vaardigheden, je sterktes maar ook je zwakke plekken? Bovendien help ik  jou met het maken van je loopbaanplan. Dit plan leidt tot duidelijke focus en acties, het helpt je om je angsten en twijfels te overwinnen.

Je persoonlijk ontwikkelingsplan

Je persoonlijk ontwikkelingsplan geeft je de mogelijkheid om beter beslissingen te nemen, het is een houvast om in dialoog te gaan met je leidinggevende of met je medewerkers. Nadien bekijk je je job vanuit een ander perspectief of  misschien zit je gewoon in de verkeerde job, de verkeerde richting en wordt het tijd om daar verandering in te brengen. Die gouden kooi, is het dat waard.

Twijfel je nog?

Wil je eerst een verkennend gesprek, contact me dan via info@edithgijsbregts.be

Waarom ik ervoor koos om vitaliteitscoach te worden?

Tot voor kort werkte ik voor een Amerikaans bedrijf, ik startte als customer service medewerker, kreeg de kans om mijn taken uit te breiden naar project management, coaching en training. Coaching binnen een bedrijf en vooral binnen een multinational heeft vaak te maken met groei, nieuwe mogelijkheden, meer verantwoordelijkheden. Toch zijn meer verantwoordelijkheden en dus meer loon niet altijd doorslaggevend.

Erkenning, waardering, duidelijke doelstellingen, vrijheid, dialoog en overleg zijn vaak belangrijker dan het loon. Daarom is het belangrijk om jezelf te kennen, bedot jezelf niet en ontdek via loopbaancoaching wat voor jou belangrijk is en waar jij energie van krijgt.

Een aantal jaren geleden maakte ik de ommekeer en besloot ik om meer naar de inhoud te kijken, meer verbondenheid, meer passie. Hoe sta jij in het leven, wat is er voor jou belangrijk?

Edith

 

 

 

Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someoneShare on Facebook0Share on LinkedIn0

De nieuwe voedingsdriehoek, wat vind jij er van?

De nieuwe voedingsdriehoek, ben je voor of tegen?

Of het nu de recepten van Pascale Naessens of die van Sandra Bekkari zijn, Jeroen Meus of Jamie Oliver, iedereen heeft zijn kwaliteiten en elk op zich hebben hun eigen invalshoeken en kwaliteiten. Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden en dan spreek ik nog niet over de vele foodblogs waar je nog meer heerlijke receptjes kan vinden. Gelukkig is er zo veel keuze, maar dat maakt het er allemaal niet gemakkelijk op. Wees vooral creatief en zorg voor variatie, maak bewuste keuzes en overdrijf niet met je porties.

Het traditioneel ontbijt met boterhammen en de klassieke combinatie “aardappelen-groenten-vlees” is bij vele gezinnen nog dagelijkse kost. Mijn ontbijt bestond 10 jaar geleden ook nog uit boterhammen met beleg, in mijn geval was dat choco of confituur. Tijdens de lunchpauze at ik weer boterhammen en ’s avonds een volwaardige maaltijk met soep, aardappelen, groentjes en vlees. 10 jaar geleden, rond mijn 40e ben ik intensief beginnen sporten en waren gerichte voedingskeuzes heel belangrijk, waardoor mijn eetpatroon volledig veranderde. Ik voelde mij veel beter, ik had meer energie en wat nog belangrijker was, was blessurevrij sporten.

De voedingsdriehoek is een mooie richtlijn, net zoals “10000-stappen-per-dag” ook een richtlijn is voor gezond en vitaal leven. Afhankelijk van je lichaamsbouw, je gezondheid, je leeftijd ga je hier anders mee om moeten gaan en ga je andere accenten leggen.

Wat mij wel opvalt is dat de groenten bovenaan staan en daar hou ik wel van. Groenten bevatten veel vitaminen en mineralen en zorgen voor een boost aan energie. Een gouden regel voor een gezonde, gevarieerde voeding is dat je 2 keer per dag groenten eet en liefst 500 tot 800 gram per dag. Vind je dit te veel, doe dan mee aan de groentenchallenge en ontdek welke seizoensgroenten jou energie geven. Je zal merken dat 500 gram groenten per dag echt niet veel is. Tijdens de herfst zijn het vooral bollen, knollen en wortels die ons energie geven.

De lichtgroene zone bevat voor mij nog net iets te veel dierlijke producten. Elke dag worden er meer dan 800.000 dieren afgeslacht om uiteindelijk op ons bord te belanden. Een doorsnee Belg eet ongeveer elk jaar zijn eigen gewicht in vlees. (GVA 04/08/2017). Af en toe een stukje vlees is zeker aan te raden, maar niet alle dagen. Bewerkte voeding en bewerkt vlees, zoals bv salami, bevat veel bewaarmiddelen, suiker, zout en additieven die onze smaakpapillen prikkelen.  Wil je toch een stukje vlees eten, zorg dan dat het dier nog in de benaming wordt vermeld, zoals ossenvlees, rundvlees, kip. Maak je bereidingen zelf, dan weet je wat je eet.

De rode bol vind ik toch wel grappig, “zo weinig mogelijk“. Wat is de definitie van “zo weinig mogelijk”? Wat voor de ene weinig is, is voor de andere veel. Wat heeft je lichaam nodig en wat niet. Jij beslist zelf wat kan en niet kan, maar weet dat voedingsmiddelen uit de rode bol  geen optimale voeding zijn, er zitten geen voedingstoffen in, het is enkel vulling, het zijn lege calorieën. Je krijgt er geen energie van.

Vitaliteit is niet alleen voeding,  je levensstijl, je werkomgeving, je relaties, je positieve mindset en beweging zijn mee verantwoordelijk voor een vitaler, energieker leven.

Oktober zuiveringsmaand

Op 1 oktober start de groentenchallenge, waarmee wil ik jou uitdagen om samen met mij meer variatie te brengen in jou eetpatroon, meer kleur op je bord, meer vitaliteit op je bord.

Van 10 tot 20 oktober besteden we extra aandacht voor onze darmen en onze longen. Al de toxische stoffen die zich hebben opgestapeld in de darmen en in de longen worden op een natuurlijke manier verwijderd om op die manier onze immuniteit een boost te geven. Zo ga je volle energie de winter in!

Doe jij ook mee?

Heb je vragen omtrent je voedingsgewoonten, levensstijl en wil je meer energie halen uit voeding. Vraag een gezondheidsanalyse aan en ontvang tips waar je mee aan de slag kan gaan.

Foto: gezondheidsdriehoek Gezond Leven

Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someoneShare on Facebook0Share on LinkedIn0

Mocktails, cocktails, cava of ciderwijn, wat drink jij op een zomers avond

Vakantie, zomerse avonden!

Genieten van de vakantie, een flesje rosé of een glas cava. Maar wat als je bob bent, je om gezondheidsredenen geen alcohol mag drinken. Hou jij het gewoon bij water of heb je ook de mocktails al uitgeprobeerd? Wist je dat je drankjes ook extra smaak kan geven met hydrolaten?

Hydrolaten zijn het bijproduct van het destillatie proces van de etherische oliën en lossen op in water, terwijl etherische olie dat niet doen. Hydrolaten veranderen de positieve eigenschappen van water niet, zijn gezond en puur natuur, bovendien bevatten hydrolaten ook nog geurige componenten van de plant die een revitaliserende werking zowel fysiek, mentaal als op emotioneel vlak.

Verwen jezelf!

Voeg een eetlepel hydrolaat toe per liter water, eventueel vul je aan met hibiscus bloemen (of thee), verse kruiden zoals pepermunt, verse (geschilde) vruchten, citroen, appelsien …

Fijne combinaties zijn citrusvruchten met het hydrolaat van citroenmelisse of neroli, of bessen, hibiscusbloemen en het hydrolaat van damastroos.

Appelsap, gember, watermeloen, mango, kokosmelk en een scheutje hydrolaat van roos of oranjebloesem

Champaca Michelia alba, mijn favoriet

Een heerlijk zoetgeurende, vanille-achtige exotische bloem, een geur die helpt je om de dagelijkse sleur te vergeten, je wordt er vrolijk van, doet depressieve stemmingen of lusteloosheid verminderen. Champaca doet je genieten.

Voeg enkele druppels aan lauwwarm water, witte of groene thee of breng je witte wijn of cava hier mee op smaak, toegevoegd aan een vruchtensap of fruitsmoothie geeft je drankje een exotische toets.

Banaan, mango, biologische appelsap, avocado, watermeloen, aardbeien, gember en kokoswater, je kan er heerlijke combinaties mee maken. Voeg er enkele druppels hydrolaat van oranjebloesem, roos, jasmijn of champaca aan toe en je hebt een overheerlijk zomers drankje.

Tip: spray damastroos, champaca, oranjebloesem in de glazen alvorens ze de vullen met cava, witte wijn of appelcider.

Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someoneShare on Facebook28Share on LinkedIn0

Goud in de tuin, in de huisapotheek en in de keuken

20121011-212145.jpgGoudsbloem – Calendula officinalis

In mijn kruidentuin groeiden enkele kleine zaailingen tuingoudsbloem uit tot een mooie plant met oranje-gele bloemen.

Goudsbloemzalf of calendulazalf kan je kopen in elke bio- of natuurwinkel, maar het is zo simpel om het zelf te maken. Vul een pot met gedroogde tuingoudsbloem en giet hierover amandelolie. Laat dit 21 dagen in de zon staan .. daarna zeef je de olie.

Verwarm de olie en voeg hierbij bijenwas. Etherische olie van geranium en lavendel zorgen voor een extra ontsmettende werking. Voeg dit toe als de olie bijna afgekoeld is.

De zalf heelt schaaf- en schuurwonden(zonder littekens), brandwonden en kan je gebruiken bij de verzorging van operatielittekens.

Goudsbloem wordt al eeuwen gebruikt voor doorbloedingsstoornissen en huidproblemen, zowel inwendig als uitwendig. De latijnse naam “Calendula” is afgeleid van “calendae” wat “eerste dag van de maand” betekent. Andere beweren dat het afgeleid is van “calendulae” wat “kleine kalender”  of “kleine klok” wil zeggen. De bloem sluit zich als er geen zon is en de bloemblaadjes draaien mee met de zon.

In de geschiedenis vinden we verschillende toepassingen terug voor Goudsbloem, zo staat de plant bekend voor haar verjongende eigenschappen, wordt ze aangeraden bij maag en leverproblemen. Hildegard von Bingen behandelde er leveraandoeningen, huidonreinheden en beten mee. De bloem werd hoofdzakelijk gebruikt voor brandwonden, zweren, wratten, geelzucht en buikklachten. Ook raadde men de bloem aan om het hart te versterken. Als wond- en huidverzorgende plant vinden we goudsbloem dan ook vaak terug in crèmes, zalven en andere preparaten voor in- en uitwendig gebruik.

Gebruik geen goudsbloem als je slaapmiddelen, kalmerende middelen of slaapverwekkende middelen neemt.

Goudsbloemzalf hoort thuis in elke huisapotheek en kan voor allerhande huidproblemen worden gebruikt. Het is goed voor de huid en ondersteunt het herstel van de huidcellen, het maakt de huid soepel en elastisch.

 

Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someoneShare on Facebook0Share on LinkedIn0
Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someoneShare on Facebook0Share on LinkedIn0