20121011-212145.jpgGoudsbloem – Calendula officinalis

In mijn kruidentuin groeiden enkele kleine zaailingen tuingoudsbloem uit tot een mooie plant met oranje-gele bloemen.

Goudsbloemzalf of calendulazalf kan je kopen in elke bio- of natuurwinkel, maar het is zo simpel om het zelf te maken. Vul een pot met gedroogde tuingoudsbloem en giet hierover amandelolie. Laat dit 21 dagen in de zon staan .. daarna zeef je de olie.

Verwarm de olie en voeg hierbij bijenwas. Etherische olie van geranium en lavendel zorgen voor een extra ontsmettende werking. Voeg dit toe als de olie bijna afgekoeld is.

De zalf heelt schaaf- en schuurwonden(zonder littekens), brandwonden en kan je gebruiken bij de verzorging van operatielittekens.

Goudsbloem wordt al eeuwen gebruikt voor doorbloedingsstoornissen en huidproblemen, zowel inwendig als uitwendig. De latijnse naam “Calendula” is afgeleid van “calendae” wat “eerste dag van de maand” betekent. Andere beweren dat het afgeleid is van “calendulae” wat “kleine kalender”  of “kleine klok” wil zeggen. De bloem sluit zich als er geen zon is en de bloemblaadjes draaien mee met de zon.

In de geschiedenis vinden we verschillende toepassingen terug voor Goudsbloem, zo staat de plant bekend voor haar verjongende eigenschappen, wordt ze aangeraden bij maag en leverproblemen. Hildegard von Bingen behandelde er leveraandoeningen, huidonreinheden en beten mee. De bloem werd hoofdzakelijk gebruikt voor brandwonden, zweren, wratten, geelzucht en buikklachten. Ook raadde men de bloem aan om het hart te versterken. Als wond- en huidverzorgende plant vinden we goudsbloem dan ook vaak terug in crèmes, zalven en andere preparaten voor in- en uitwendig gebruik.

Gebruik geen goudsbloem als je slaapmiddelen, kalmerende middelen of slaapverwekkende middelen neemt.

Goudsbloemzalf hoort thuis in elke huisapotheek en kan voor allerhande huidproblemen worden gebruikt. Het is goed voor de huid en ondersteunt het herstel van de huidcellen, het maakt de huid soepel en elastisch.